Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176
Persbericht
Onderzoek naar sociaal-economische effecten reconstructie:

Economie platteland Brabant onder druk

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant roepen de sociaal-economische platforms binnen de reconstructie- en gebiedscommissies van Brabant op voort te maken met het opstellen van een sociaal-economische visie. Deze oproep doet het college naar aanleiding van de conclusies van een onderzoek naar de sociaal-economische effecten van de reconstructie. Deze effecten zijn volgens het onderzoek groot, zowel voor de intensieve veehouderij als voor de toeleverende en verwerkende industrie. Met name de gebieden in Oost-Brabant worden getroffen; niet alleen door het groot aantal stoppende boeren, maar ook door de invloed die het heeft op de daar van oudsher aanwezige toeleveranciers en verwerkers. De gemeenten die het meest getroffen zullen worden zijn onder meer Deurne, Boxmeer, Boekel, Boxtel en Alphen-Chaam.

Het onderzoek gaat niet in op de toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden van de agrosector. Die aspecten komen wel in eerdere onderzoeken van onder andere TNO-Inro wel aan bod. Gedeputeerde Staten willen die ontwikkelingen nadrukkelijker bij de reconstructieplannen betrekken, maar verzoeken de sector dringend om daarover ook zelf een visie te ontwikkelen.
In de sociaal-economische platforms zijn gemeenten, de Kamer van Koophandel, ZLTO en diverse organisaties die zich bezig houden met de problematiek op het platteland vertegenwoordigd.

Verlies werkgelegenheid
Op korte termijn berekent het onderzoeksbureau ECORYS-NEI een verlies aan werkgelegenheid van 4.396 arbeidsplaatsen in Brabant, waarvan 2.330 in de sector zelf en 2066 arbeidsplaatsen als gevolg van indirecte effecten op de slachterijen en vleesverwerkers, de toeleverende intensieve veehouderij en de agrarische dienstverlening. In mindere mate zullen ook de veevoederindustrie en de financiële en zakelijke dienstverlening worden getroffen. Daarnaast waarschuwt het NEI voor de effecten op lange termijn. De gevolgen van de RBV komen nog eens bovenop de aanpassingen die de afgelopen jaren zijn gemaakt in het kader van reorganisaties en herstructureringen. Met name ten aanzien van de slachterijen en vleesverwerkers, rijzen sterke twijfels over de robuustheid. Zonder aanpassingen in de bedrijfsstrategie en omgeving zal deze industrie in termen van werkgelegenheid en toegevoegde waarde veel zwaarder worden getroffen dan de in dit onderzoek berekende korte-termijn effecten.

Leefbaarheid
In het onderzoek is dieper ingegaan op de effecten van de RBV en de relatie met economische vitaliteit en leefbaarheid. Als meest getroffen gemeenten worden Someren, Deurne, Asten, Veghel, Boekel, Sint-Anthonis, Boxmeer, Oirschot, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Mierlo genoemd. In enkele van deze gemeenten en in Boxtel, vanwege de omvangrijke veevoederindustrie in deze gemeente, hebben gesprekken met betrokkenen plaatsgevonden. Uit deze gesprekken kwam de verwachting naar voren dat de afname van het aantal banen als gevolg van de RBV niet gecompenseerd zullen worden in andere sectoren van bedrijvigheid van het landelijk gebied zelf. Dit wordt met name geweten aan het restrictieve lokale en provinciale beleid ten aanzien van ruimtelijke ordening.
Een dergelijke afname van het aantal banen, zonder perspectief op nieuwe economische activiteiten, betekent ook een aanslag op de maatschappelijke vitaliteit.

Sociaal economisch platform
Tijdens een bijeenkomst van leden van de 5 in het kader van de revitalisering van het Brabantse platteland ingestelde sociaal-economische platforms en de wethouders economische zaken afgelopen week in Vught is de problematiek uitgebreid besproken. Gedeputeerde Onno Hoes van Economische Zaken en Arbeidsmarktbeleid heeft er daarbij op gewezen dat de regio's zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen. "We hebben geconstateerd dat in de onlangs gepresenteerde streefbeelden de aandacht voor toerisme en recreatie alsmede die voor de overige sociaal-economische dynamiek onder de maat is. Als de sociaal-economische platforms niet tijdig met een doortimmerde visie, waarvoor we al financiële middelen ter beschikking hebben gesteld, komen kunnen we daar in de definitieve reconstructie- en gebiedsplannen geen rekening mee houden. Dat is absoluut een gemiste kans waarvoor wij eigenlijk geen verantwoordelijkheid kunnen nemen," aldus Hoes.



Provincie Noord-Brabant