CDA

Eurlings: Nederland mag geen schuilplaats zijn voor militante en terroristische organisaties

Tweede Kamerlid Camiel Eurlings wil opheldering over het feit dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) 100 militante Moslims volgt. Eerder deze maand vroeg Eurlings een brief aan de minister inzake vestiging van Arabische Europese Liga in Nederland. Ook ondervroeg Eurlings schriftelijk het kabinet over het Islamitisch liefdadigheidsfonds Benevolence International Nederland, dat mogelijke banden met Al-Qaida onderhoudt.

Als we andere landen aan spreken op hun verantwoordelijkheden bij de bestrijding van het terrorisme is het uiteraard zaak dat wij zelf onze zaken ook op orde hebben. Nederland heeft te lang een afhoudend en afwachtend beleid gevoerd als het gaat om het verbieden van terroristische organisaties in vergelijking tot andere landen. Door onze softe aanpak dreigen wij het putje te worden waar al het tuig in Europa naartoe stroomt, aldus Eurlings.

Eerder heeft de CDA fractie voorgesteld terroristische organisaties daadwerkelijk te verbieden en lidmaatschap van dergelijke organisaties strafbaar te stellen. Veel omliggende landen zoals Duitsland, Frankrijk en Spanje zijn Nederland hierin voorgegaan. Het Nederlandse wetboek van strafrecht is toereikend als er terroristische misdrijven worden gepleegd, maar het gaat om de aanloopfase en de ondersteuning.

Het is twee jaar geleden door de AIVD aangetoond dat de Nederlandse Al-Aqsa stichting, een zogenaamde liefdadigheidsinstelling, geld ingezameld heeft voor Hamas, een Palestijnse fundamentalistische terreurorganisatie die voortdurend zelfmoordaanslagen in Israël pleegt. De Duitse Al Aqsa-stichting, in opzet en doelstelling vergelijkbaar met de Nederlandse, is recent verboden. In Nederland lijkt het onmogelijk om de Nederlandse evenknie te verbieden.

Een ander prangend voorbeeld is het Islamitisch liefdadigheidsfonds Benevolence International Nederland, dat mogelijke banden met Al-Qaida onderhoudt, waar na verzoek van de VS nu een onderzoek naar mogelijk banden loopt. Deze organisatie staat in de VS reeds op een lijst van verboden organisaties.

Als we organisaties en het lidmaatschap per wet kunnen verbieden, dan pas hebben we een wettelijk middel waarmee we de aanwezigheid van leden en activiteiten van terroristische organisaties kunnen tegengaan. Nu staan we met lege handen, aldus Camiel Eurlings. Hij is van mening dat het kabinet haast moet maken met het instellen van een verbod op organisaties die banden hebben met fundamentalistische terreurgroepen.

Eurlings stelde 6 nov jl. dat hij zich grote zorgen maakt over de komst van de militante moslimvereniging AEL (Arabische Europese Liga), die in februari een vestiging in Nederland wil opzetten. Deze organisatie onder leiding van Dyab Abou Jahjah, voormalig strijder van de terreurorganisatie Hezbollah predikt haat jegens Israël en de Verenigde Staten: 'bewapen de tegenstanders van Amerika' en '11 september is een herdenkingsdag voor onze gevallenen'.

Dinsdag 26 november jl. heeft Camiel Eurlings opheldering aan de regering gevraagd over het bericht dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) ongeveer honderd radicale moslims ervan verdenkt dat zij zich in Nederland bezighouden met ondersteunende terroristische activiteiten. Het kabinet dient met grote spoed opheldering te geven. Het onderwerp kan dan mogelijk deze week nog aan de orde komen tijdens de begrotingsbehandeling van Binnenlandse Zaken en volgend week tijdens de begroting Buitenlandse Zaken.

Het valt Eurlings op dat de AIVD er in haar jaarverslag geen melding van heeft gemaakt. Hij wil weten wat het kabinet er aan gaat doen.