Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

ANWB steunt spoedwet wegverbreding

Den Haag, 28 november 2002

De ANWB steunt het plan van de minister van verkeer om via het vergroten van de capaciteit van snelwegen op korte termijn iets aan het ergste fileleed te doen. De ANWB vraagt zich wel af hoeveel de Spoedwet Wegbreding de automobilist aan winst in reistijd zal opleveren.

Dat heeft Guido van Woerkom (hoofddirecteur ANWB) vanmorgen tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer gezegd. Het is de ANWB niet duidelijk welke effecten (minder reistijd, minder en kortere files of minder voertuigverliesuren) deze maatregel zal bieden.

Ook vraagt de bond zich af of de voorgestelde wegvakken wel de meest effectieve zijn om de doorstroming te bevorderen. De ANWB vindt het jammer dat de minister zijn toevlucht moet nemen tot een dergelijk wetsvoorstel. Het was beter geweest als de rijksoverheid eerder had in kunnen spelen op de groei van het verkeer. De spoedwet toont aan dat extra investeringen in de automobiliteit nodig zijn. De ANWB stelt zich dan ook op het standpunt dat het benutten van spitsstroken voor een betere doorstroming slechts een tijdelijke maatregel kan zijn. Beter benutten moet altijd samen gaan met bouwen; plannen voor het maken van extra rijstroken. Volgens de ANWB mogen de belangen van de leefbaarheid en een goede woonomgeving daarbij niet uit het oog worden verloren.

De ANWB pleit er verder voor om de stromen van doorgaand en lokaal verkeer uit elkaar te halen. Een van de belangrijke oorzaken van files is in- en uitvoegend verkeer. Daarnaast is het van belang de doorgaande provinciale wegen veel meer in de plannen te betrekken om het lokale verkeer af te wikkelen. Daarbij moet wel rekening gehouden worden met de inpassing in de omgeving (woonwijken, recreatiegebieden, natuurgebieden).

Met vriendelijke groet,

Annelies Tichelaar
Persdienst ANWB