Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 28-11-2002
Persberichten districten Eemland noord, 10.00 uur

Toch gesnapt

SOEST Een 49-jarige inwoner van Soest dacht door te remmen voor een flitser onder een bon uit te komen. Hij had niet in de gaten dat hij wegens zijn rijgedrag werd gevolgd door een onopvallende videoauto. Even later was hij zijn rijbewijs kwijt.

Agenten in een onopvallende auto zagen de man woensdagavond even na 20.00 uur in een snelle auto met hoge snelheid over de N234 rijden van Bilthoven naar Soest. Bij een flitser remde de man af om vervolgens gas te geven en in te halen over een verdrijvingsvlak. Er werd een snelheid van 144 km/u vastgesteld. De man is op de Biltseweg staande gehouden en moest direct zijn rijbewijs inleveren. Proces-verbaal is tegen hem opgemaakt en samen met het rijbewijs ingestuurd naar justitie.

Verkeerscontroles

EEMLAND NOORD De politie controleert in het hele district op verlichting. Ook woensdag werd op verschillende locaties gecontroleerd. Gelukkig bleek het grootste gedeelte van de verlichting in orde. Er werden zeven bekeuringen geschreven.

Op de Kampweg in Soesterberg hield de politie woensdagmiddag een verkeerscontrole. Er zijn zon dertig voertuigen gecontroleerd. Vijf personen kregen een bekeuring van 40 euro voor het niet dragen van de gordel.

Een snelheidscontrole op de Amersfoortseweg in Bunschoten-Spakenburg leverde woensdagmorgen vijf bekeuringen op. Tussen 09.00 en 10.30 uur werd de snelheid van 61 passanten gemeten. De snelste passeerde het controlepunt met 116 km/u waar 80 is toegestaan.

Intensieve politiecontroles bij Soester oversteekplaats

SOEST Binnenkort start de politie in de gemeente Soest met intensieve verkeerscontroles op het gedrag van verkeersdeelnemers bij met name voetgangersoversteekplaatsen. Dit gebeurt onder de slogan Zebra in zicht, voorrang verplicht. De gemeente ondersteunt deze actie door onder meer het verzorgen en plaatsen van geplastificeerde posters bij oversteekplaatsen.

Actie Zebra is bedoeld om meer veiligheid op de weg te waarborgen voor de zwakste weggebruiker, namelijk de voetganger. Door bestuurders worden veelvuldig overtredingen gepleegd ten aanzien van de voetgangers. Vaak is het ook onbekendheid dat deze regels er zijn of worden ze onjuist toegepast, zegt wijkagent Fred Leive. Recent hebben wij op verschillende plaatsen een nulmeting gehouden. Binnen drie kwartier vonden op voetgangersoversteekplaatsen zeventien overtredingen plaats. Het ging onder meer om te hoge snelheid, geen voorrang verlenen en zelfs inhalen op de oversteekplaats. Het is verbazingwekkend dat ook wanneer kinderen bij een zebra staan, andere verkeersdeelnemers er toch nog langs scheuren.
De politie treedt tijdens de controles direct verbaliserend op. Zo levert het inhalen op een oversteekplaats een bekeuring van 144 euro op en het niet voor laten gaan van een voetganger kost de overtreder 115 euro.
Tijdens de actie Zebra worden in de wijken bij zebrapaden en scholen snelheidscontroles gehouden.

Brede aandacht voor voetgangers
De actie Zebra beperkt zich niet tot uitsluitend de oversteekplaatsen bij bijvoorbeeld scholen en winkelcentra. In het verlengde van deze actie wordt namelijk ook gecontroleerd op het verplicht voor laten gaan van personen die zich moeilijk voortbewegen, dus ook zonder dat er een oversteekplaats aanwezig is.
Daarnaast geldt de verkeersregel rechtdoor gaat voor. Bestuurders die afslaan, moeten het verkeer (dus ook voetgangers) dat hen op dezelfde weg tegemoet komt of dat op dezelfde weg zich naast dan wel links of rechts dicht achter hen bevindt, voor laten gaan.


---