Gemeente Rotterdam

Veiligheid in vijf wijken verbeterd

(27-11) De veiligheid in de wijken Hillesluis, Tarwewijk en Tussendijken, Nieuwe Westen en Hoogvliet-Noord is verbeterd. In Hoogvliet-Zuid is juist de veiligheid wat afgenomen. Dat blijkt uit de uitkomst van de deelrapportage Veiligheidsindex 2002.

Hillesluis, Tarwewijk en Tussendijken zijn gemeten over de eerste zes maanden van 2002 van de categorie onveilig naar probleem in de veiligheidsindex opgeschoven. De index voor Het Nieuwe Westen en Hoogvliet-Noord is licht verbeterd. Hoogvliet-Zuid is de enige wijk die zich negatief ontwikkeld heeft, van een veilige naar een aandachtswijk. De index meet continu de veiligheid in de Rotterdamse wijken. De deelrapportage geeft een tussenstand van de veiligheidsontwikkeling in 6 van de 62 wijken. Daardoor is een vergelijking met andere wijken niet mogelijk.

Uitkomsten per wijk

De uitkomsten van deze eerste deelrapportage zijn vergeleken met de Veiligheidsindex over heel 2001. Dit levert het volgende beeld op.
* Het indexcijfer voor Hillesluis is gestegen van 1,51 in 2001 naar 1,85 nu.

* Ook de Tarwewijk (van 1,59 naar 1,87) en Tussendijken (van 1,43 naar 1,68) laten een verbetering zien.

* De cijfers voor Het Nieuwe Westen (van 2,01 naar 2,14) en Hoogvliet-Noord (van 3,02 naar 3,13) zijn licht gestegen.
* Hoogvliet-Zuid is gedaald van 3,60 naar 3,34.
Effect elke zes maanden gemeten

De zes wijken zijn in het Vijfjarenactieprogramma Versterking Veiligheid Rotterdam geselecteerd als pilotwijk. Dat betekent dat deelgemeente, gemeentelijke diensten, corporaties en (welzijns)instellingen op basis van prestatieafspraken gezamenlijk werken aan de verbetering van de wijkveiligheid. Deze methodiek staat model voor de werkwijze in andere wijken. Om het effect van deze aanpak te bepalen wordt ieder half jaar de veiligheid gemeten.

Enquête en analyse

De veiligheidsindex is gebaseerd op een enquête onder bewoners (175 mensen per wijk) en een analyse van feitelijke gegevens over bijvoorbeeld diefstal, drugsoverlast, inbraken, geweld en vandalisme. De index kent een schaalverdeling van 0 (onveilig) tot 5 (veilig). De graadmeter heeft vijf categorieën voor wijkveiligheid, namelijk veilig, aandacht, bedreigd, probleem en onveilig. Begin 2003 verschijnt de Veiligheidsindex 2002 die geldt voor alle wijken. In juni van dit jaar verscheen de eerste index voor 2001.

Geen onveilige wijken

Verbeteren van de (wijk)veiligheid is topprioriteit van het gemeentebestuur. Uiterlijk eind 2005 zijn alle onveilige wijken niet meer onveilig en is geen enkele wijk onveiliger geworden. De deelgemeenten, die de regie hebben over wijkveiligheid, moeten uiterlijk eind 2003 voor iedere wijk een wijkveiligheidsactieprogramma in uitvoering genomen hebben.