BEDRIJFSFONDS VOOR DE PERS
http://www.bedrijfsfondspers.nl/persberichten.cfm

Steunverlening Bedrijfsfonds voor de Pers

Het Bedrijfsfonds voor de Pers maakte dondrdag 28 november bekend dat aan stichting Keesings Historisch Archief een uitkering van 313.000 euro beschikbaar wordt gesteld om een marketingcampagne uit te voeren voor het gelijknamige blad. Tegelijkertijd meldde het fonds een aanvraag van de stichting Rebeltoday voor het gelijknamige internetplatform af te wijzen.

Keesings Historisch Archief werd opgericht in 1931 om informatie uit een breed scala van bronnen binnen ieders bereik te brengen. Daarnaast was het streven om de publicatie een encyclopedisch karakter te geven om een bron van informatie te blijven. Deze functies heeft het blad nog steeds, zij het dat de nadruk meer op nieuwsduiding is komen te liggen in plaats van op het beschikbaar maken daarvan. Het blad veranderde in 1991 van een weekblad in een maandblad en in 1996 werd besloten tot de digitalisering van het hele tekstbestand. In 2000 werd het blad door de uitgever verzelfstandigd en in een stichting ondergebracht. Via de eigen website zijn de 55 jaargangen van het blad beschikbaar en via een zoekmachine ontsloten. Om het blad en met name de site meer bekendheid te geven, zullen er marketingacties gehouden worden bij profit (o.a. journalistiek en advocatuur) en non-profit instellingen (o.a. scholen en bibliotheken) en bij particulieren. Door middel van deze marketingcampagne verwacht de uitgever in 2005 een dusdanig aantal (internet)abonnees te halen, dat het blad en de bijbehorende website rendabel te exploiteren valt.

Het project van Rebeltoday is gericht op het ontwikkelen en stimuleren van journalistiek zoals dat door jongeren geproduceerd, gepubliceerd en ervaren wordt. Beoogd wordt een webcommunicatieplatform te ontwikkelen en te beheren. Dat platform zal elke middelbare school in Nederland een eigen leerlingensite op internet bieden, met een zelfstandige redactie die zelf vorm en inhoudt bepaalt. Deze digitale schoolpleintjes vormen een lokaal podium voor jongerenjournalistiek, schrijftalent, strips, en comics, muziek, informatie en entertainment. Maar ook een dichtbij online schoolplein waar leerlingen actief gebruik van kunnen maken en vooral hun eigen cultuur en ontwikkelingen kunnen etaleren en waar ze ook met verschillende communicatiemogelijkheden en omgang met informatiestromen kunnen kennismaken. Het besluit van het fonds om de aanvraag af te wijzen is gebaseerd op artikel 4 van de Tijdelijke subsidieregeling minderhedenbladen en journalistieke internet-informatieproducten dat het Bedrijfsfonds de mogelijkheid geeft steun te verlenen aan journalistieke informatieproducten die via het internet verschijnen. Eén van de voorwaarden voor steunverlening is dat het journalistieke informatieproduct in belangrijke mate nieuws, analyse, commentaar en achtergrondinformatie over een gevarieerd deel van de maatschappelijke actualiteit bevat, mede in het belang van politieke meningsvorming. De uitgever heeft onvoldoende kunnen aantonen dat het product van de journalistieke inspanning van de studenten aan het hiervoor genoemde criterium voldoet.

28 nov 02 12:01