Raad voor Financiële Verhoudingen

Datum laatste wijziging: 28 november 2002

1. In een spontaan advies aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Raad geadviseerd de plannen tot afschaffing van de OZB op woningen in te trekken. In dit advies op hoofdlijnen wijst de Raad met name op het grote belang van een lokaal belastinggebied van enige omvang. Lokale belastingen vervullen een drietal wezenlijke functies binnen de financiële verhoudingen, te weten: een afwegingsfunctie voor lokale prioriteiten, het opvangen van eventuele onevenwichtigheden in het verdeelstelsel en het zijn van een buffer voor het opvangen van tegenvallers in de eigen huishouding. Door het wegvallen van de mogelijkheid om OZB op woningen, zonder dat daar een alternatieve gemeentelijke belasting voor in de plaats komt, ontwrichten het systeem van de financiële verhouding ernstig. Verder wijst de Raad zijn advies op een aantal niet beoogde negatieve effecten. Het persbericht en advies zijn vanaf deze site te downloaden.


2. In zijn vergadering van 14 november 2002 heeft de Raad naast de afschaffing van de OZB op woningen over de volgende onderwerpen gesproken:

3. De heer mr. dr. G.D. Dales, wethouder Financiën van Amsterdam, heeft zich genoodzaakt gezien zijn lidmaatschap van de Raad voor de financiële verhoudingen te beëindigen. De drukke agenda van het wethouderschap laat zich slecht combineren met het lidmaatschap van de Raad.

4. De Raad heeft aan de demissionair staatssecretaris van Sociale
5. Op donderdag 7 november 2002 heeft een afvaardiging van de Raad
6. Het advies van de Raad voor het openbaar bestuur (Rob): 'Presteren
7. De Raad heeft het advies over de Periodiek Onderhoudsraporten
8. Voor de volgende vergadering van 12 december staan in elk geval de
9. De Raad heeft naar aanleiding van het onderzoek naar 'Mythes en publiekvriendelijke folder uitgebracht. De folder 'De gemeente en haar financien' is ook vanaf deze site te downloaden.


10.

11. Recent verschenen publicaties en adviezen: