---

Brieven aan de Kamer
---

Project Behoeftestelling Nieuwe Generatie Communicatie en Informatie Systeem (NIMCIS)

28-11-2002

Inleiding Op 16 april 2002 (Kamerstuk 27 830, nr 12) stuurde mijn ambtsvoorganger de Kamer de behoeftestelling van het project Nieuwe generatie Mariniers Communicatie en Informatie Systeem (NIMCIS). In verband met de Tweede Kamer verkiezingen op 15 mei is deze brief vervolgens controversieel verklaard. Op 3 oktober jl. verzocht de vaste commissie voor Defensie het Kabinet om een standpunt ten aanzien van dit project. Na de Kamerbrief van 8 november over Defensie en het Strategisch Akkoord stuur ik hierbij het kabinetsstandpunt over NIMCIS.

Operationele behoefte Zoals in de behoeftestelling van 16 april is uiteengezet, omvat het project NIMCIS de introductie van taktische HF-, VHF- en UHF-communicatieapparatuur met daarbij een beperkte capaciteit tot informatieverwerking voor het gebruik tot op bataljonsniveau. De instroom is voorzien in de periode 2004-2009. Het project voorziet in de vervanging van de huidige apparatuur uit de zeventiger jaren dat het eind van haar technische levensduur heeft bereikt. Reserveonderdelen worden veelal niet meer geproduceerd en de industrie ondersteunt de apparatuur niet meer. De instandhouding van de apparatuur is alleen nog tegen hoge kosten mogelijk.

Samenhang met Strategisch Akkoord Voortvloeiend uit het Strategisch Akkoord is besloten de opbouw van het volledig parate derde mariniersbataljon met drie jaar uit te stellen. Voor NIMCIS betekent dit dat de voor dit bataljon bestemde middelen later nodig zijn dan is voorzien. Maar hoewel de fasering dus aanpassing behoeft, veranderen daarmee de gewenste functionaliteiten en de omvang van het project verder niet. De aangepaste fasering wordt in de (voor)studie en verwervingsvoorbereidingsfase (B, C en D-fase) verwerkt. Gezien de geschetste problemen bij de instandhouding van de huidige communicatieapparatuur is het voor de operationele inzet van het Korps Mariniers van belang dat de levering van de nieuwe apparatuur geen vertraging oploopt.

Slot Ik ben voornemens de Koninklijke marine toestemming te verlenen tot uitvoering van de voorstudie en studiefase van dit project.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Nieuws Ministerie van Defensie