European Commission

IP/02/1762

Brussel, 28 november 2002

Verkeersveiligheidscampagne: 1,1 miljoen euro voor de strijd tegen alcohol achter het stuur in zeven EU-landen

Elk jaar bij het naderen van de eindejaarsfeesten komt het probleem van alcohol achter het stuur weer in volle hevigheid naar voren. Dit jaar heeft de Europese Commissie 1,1 miljoen euro subsidie gegeven aan campagnes voor de verkeersveiligheid waarin wordt opgeroepen tot rijden zonder alcohol. Loyola de Palacio, vice-voorzitter van de Commissie en belast met energie en vervoer, verklaarde daarbij: "De Commissie is blij dat zij deze verkeersveiligheidscampagne voor heel Europa, die dankzij de goede resultaten elk jaar navolging vindt, kan steunen. Aan de burgers van de Europese Unie die zich de komende weken per auto moeten verplaatsen, doe ik mijn beste wensen toekomen en ik roep ze in deze periode op tot de grootst mogelijke voorzichtigheid. Ik hoop dat uw veiligheid en die van de uwen en de andere weggebruikers u elke keer dat u de weg opgaat ter harte blijft gaan".

In deze eindejaarsperiode leiden de gelegenheden waarbij gedronken wordt en de extra mobiliteit tot heel veel dodelijke en ernstige verkeersongelukken. Elk jaar sterven bijna 40.000 mensen op de wegen van de EU en ongeveer een derde van deze ongelukken is aan alcoholgebruik te wijten. De meeste slachtoffers vallen helaas onder jonge mensen onder de 25 jaar.

In 2002 verleent de Commissie een aanzienlijke steun aan projecten in zeven landen van de EU België, Denemarken, Frankrijk, Griekenland, Nederland, Portugal en Spanje waar campagnes worden gevoerd onder het motto "Wie is de chauffeur?".

België heeft namelijk om deze plaag te bestrijden in 1995 de eerste bewustmakingscampagnes met het thema "Bob" gelanceerd, waarbij mensen die zich met de auto willen verplaatsen wordt aangeraden altijd één persoon aan te wijzen die niet drinkt en de anderen weer veilig thuis moet brengen.

Sindsdien heeft Bob met steun van de Commissie (IP/01/1694) collega's in andere landen van de EU, die namen hebben gekregen als "Lince" in Spanje, "Designated Dessie" in Ierland, "Capitaine de soirée" in Frankrijk, "Stooder med Stil" in Denemarken, "Bob" in Nederland en Griekenland en "Joker" in Portugal.