Vereniging Nederlandse Gemeenten

Financiële adviesraad tegen afschaffing OZB (28/11/02)

Pas als er een alternatief met dezelfde omvang is gevonden voor de onroerende zaak belasting, mag het kabinet denken aan afschaffing van de OZB. Afschaffing van het particuliere deel van de OZB zonder vervanging heeft tot gevolg dat er geen sprake meer is van een effectief eigen belastinggebied van gemeenten. De Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) heeft dit in een vandaag gepubliceerd 'spontaan' (dus ongevraagd) advies aan minister Remkes van BZK geschreven.

Met vrijwel dezelfde argumenten als de VNG tracht de Rfv met zijn advies op de valreep van dit jaar de minister nog te weerhouden van verwezenlijking van het VVD-plan tot afschaffing. De minister heeft immers aangekondigd dat hij rond de jaarwisseling in een brief van het kabinet aan de Kamer de knoop over de OZB wil doorhakken.

'Een eigen belastinggebied van gemeenten is voor een gezonde financiële verhouding tussen rijk en autonome gemeenten van essentieel belang. Gemeenten moeten op lokaal niveau de afweging kunnen maken tussen het nut van voorzieningen en het vragen van een offer daarvoor aan de burger. Zonder eigen belastinggebied kunnen gemeenten slechts beslissen over de samenstelling van het voorzieningenpakket en niet over de omvang ervan', aldus de Rfv.

Voor beleidsinformatie: VNG-NET
VNG gelieerde websites