European Commission

IP/02/1759

Brussel, 27 november 2002

Belastingheffing op inkomsten uit spaargelden: Commissie brengt verslag uit over onderhandelingen met derde landen

De Europese Commissie publiceert vandaag een verslag over de voortgang van de onderhandelingen met een aantal niet-lidstaten van de EU over de belastingheffing op inkomsten uit spaargelden. De betrokken landen zijn de Verenigde Staten, Zwitserland, Liechtenstein, Monaco, Andorra en San Marino. De Commissie heeft bij de onderhandelingen met name aangedrongen op toezeggingen voor maatregelen die als gelijkwaardig kunnen worden gezien met de maatregelen in de ontwerprichtlijn over belastingheffing op inkomsten uit spaargelden. De ministers hebben op hun bijeenkomst van 13 december 2001 met het oog op deze onderhandelingen hun politiek akkoord gegeven aan de ontwerprichtlijn (zie MEMO/01/439). De ontwerprichtlijn voorziet in geautomatiseerde uitwisseling van informatie. Drie lidstaten (Luxemburg, Oostenrijk en België) zullen gedurende een overgangsperiode van zeven jaar een bronheffing toepassen. Volgens het tijdschema dat is vastgesteld door de Europese Raad van Feira in juni 2000 en door de Raad in juli 2001 moet de Raad uiterlijk op 31 december 2002 een unaniem besluit nemen over een definitieve tekst voor de richtlijn. Dat besluit moet worden genomen op basis van een rapport over het resultaat van de onderhandelingen met derde landen en de besprekingen van het Verenigd Koninkrijk en Nederland met hun afhankelijke en geassocieerde gebiedsdelen over vaststelling van dezelfde maatregelen in die gebiedsdelen.

Volgens Commissielid voor belastingen Frits Bolkestein heeft de Commissie er alles aan gedaan om met de zes landen tot een overeenkomst te komen over belastingheffing op inkomsten uit spaargelden van EU-ingezetenen. Het is nu aan de ministers van Financiën om te besluiten over de verdere gang van zaken.

Het rapport

De Verenigde Staten zijn volgens het rapport actief voorstander van uitwisseling van informatie, en wisselen met een groot aantal landen al bilateraal gegevens uit. De huidige bilaterale belastingovereenkomsten van de VS met lidstaten van de EU voorzien in een solide basis voor verdere ontwikkeling van de reeds plaatsvindende gegevensuitwisseling. De VS voeren momenteel overleg over uitbreiding van de reikwijdte van hun binnenlandse meldingsplicht, om zo een sterkere basis te leggen voor gegevensuitwisseling met landen die bereid zijn vergelijkbare maatregelen te nemen.

De overige vijf betrokken landen hebben alle voorgesteld een bronheffing toe te passen als gelijkwaardige maatregel". De Commissie heeft getracht van deze landen de toezegging te krijgen dat zij een vierpuntenplan zullen toepassen dat rekening houdt met hun sterke bezwaren tegen geautomatiseerde gegevensuitwisseling, maar ruimte biedt voor overeenstemming over daadwerkelijk gelijkwaardige maatregelen. Dit plan omvat een bronheffing, maatregelen om vrijwillige naleving aan te moedigen, daadwerkelijke uitwisseling van informatie op verzoek en een herzieningsclausule. In dit stadium meent de Commissie dat er met Zwitserland over drie van de vier elementen tot overeenstemming kan worden gekomen. Het knelpunt blijft de uitwisseling van informatie op verzoek: hiervoor is een duidelijke, wederzijds aanvaardbare oplossing nog niet mogelijk gebleken. Zwitserland speelt binnen deze groep van landen een cruciale rol. De overige vier landen hebben zich in dit stadium nog niet verbonden tot vergaande gedetailleerde maatregelen in hun voorstel, maar zullen dit naar verwachting wel doen als met Zwitserland overeenstemming wordt bereikt.

Commissielid Bolkestein zal het rapport op 3 december voorleggen aan de Raad van ministers van Economische Zaken en Financiën van de EU.

Achtergrond

De Raad heeft op 13 december 2001 zijn politiek akkoord gegeven aan de tekst van een richtlijn die voorziet in effectieve belastingheffing op de rente-inkomsten die EU-ingezetenen ontvangen uit in het buitenland uitgezette spaargelden. Het voorstel van de Commissie dateert uit juli 2001 en was op 7 december 2001 gewijzigd door de groep op hoog niveau inzake belastingheffing. Volgens de voorgestelde richtlijn moet elke lidstaat uiteindelijk informatie verstrekken aan andere lidstaten over de rente die in die lidstaat is uitbetaald aan afzonderlijke spaarders die in andere lidstaten zijn gevestigd. Gedurende een overgangsperiode van zeven jaar wordt volgens het voorstel echter door België, Luxemburg en Oostenrijk, in plaats van informatie-uitwisseling, een bronheffing toegepast van 15% in de eerste drie jaar en 20% gedurende de resterende jaren.

Volgens de Raad omvat alle bepalingen voor de belasting op rente van spaargelden met het oog op onderhandelingen met derde landen", overeenkomstig het verzoek van de Europese Raad van Feira van juni 2000. Het verzoek van de Europese Raad van Feira hield in dat, gelijktijdig met de besprekingen over het voorstel binnen de Gemeenschap, besprekingen moeten worden gevoerd met belangrijke derde landen om de aanneming van gelijkwaardige maatregelen in die landen te bevorderen, zodat de aan EU-ingezetenen uitbetaalde rente op spaargelden effectief kan worden belast. De bedoelde landen zijn de eerder genoemde landen. De Commissie heeft inmiddels met alle betrokken landen besprekingen gevoerd. De Commissie heeft in oktober 2001 van de Raad een formeel onderhandelingsmandaat voor deze besprekingen gekregen (zie MEMO/01/330).

Volgens het tijdschema dat is vastgesteld in Feira, en in juli 2001 door de Raad, moet de Raad uiterlijk op 31 december 2002 een unaniem besluit nemen over een definitieve tekst voor de richtlijn, op basis van een rapport over het resultaat van de onderhandelingen met derde landen en de besprekingen van het Verenigd Koninkrijk en Nederland met hun afhankelijke en geassocieerde gebiedsdelen over vaststelling van dezelfde maatregelen in die gebiedsdelen.

De tekst van de mededeling van de Commissie aan de Raad over belastingheffing op inkomsten uit spaargelden is te vinden op de Europa-website op het volgende adres :

http://europa.eu.int/comm/taxation_customs/whatsnew.htm