Gemeente Emmen


---

Persbericht: verordening begraafplaatsen, 26 november 2002

Meer vrijheid in keuze grafbedekking urnen en graven Nieuwe verordening Begraafplaatsen

Het college van burgemeester en wethouders gaat de gemeenteraad voorstellen de Verordening Begraafplaatsen aan te passen. Belangrijkste wijzigingen zijn de aanpassingen van de tarieven voor urnengraven, dit naar aanleiding van een eerder besluit van het college om nabestaanden meer keuzevrijheid te bieden bij de keuze voor de grafbedekking van de urnengraven (-nissen) op de urnentuin en keuzevrijheid steenhouwer.

Tot voor kort gold de regeling dat op een urnengraf de grafbedekking volledig werd voorgeschreven. De gemeente plaatste vervolgens de order bij een steenhouwer met wie de gemeente een contract had. Voordeel hiervan was de relatief lage kosten tegen een gegarandeerde kwaliteit en uniformiteit. Bovendien zorgde de gemeente voor controle en begeleiding van de plaatsing van de grafbedekking.

Keuzevrijheid
Deze regeling is op verzoek van burgers gewijzigd. Nabestaanden kunnen voor een grafbedekking nu zelf opdracht geven aan een steenhouwer van eigen keuze en afspraken maken over prijs, kwaliteit en plaatsing (onder toezicht).
Daarnaast is de keuzevrijheid van de grafbedekking verruimd. Voorheen kon men kiezen uit een bescheiden assortiment. In de nieuwe verordening is geregeld dat uit negen steensoorten elk met hun eigen specifieke kleurstelling kan worden gekozen. Voor de grafbedekking van gewone graven gold altijd al volledige vrijheid van kleur en steensoort. In de nieuwe regelgeving is de hoogte voor de grafbedekkingen verhoogd van 0.90 m naar maximaal 1.20 m.

Nieuwe naam
In de nieuwe verordening is ook formeel geregeld dat de naam van het begraafpark aan de Oude Meerdijk nu Oeverse Bos is. Aansluiting is gezocht bij de situering van het park. Het begraafpark Oeverse Bos ligt tegen de rand van het oorspronkelijke Oversmansbos. Bovendien wordt zo naamsverwarring voorkomen met het naast gelegen crematorium De Meerdijk.
Het voorstel van het college van B&W aan de gemeenteraad is referendabel. Dat houdt in dat nadat de gemeenteraad de verordening heeft vastgesteld de mogelijkheid bestaat tot het houden van een referendum.


---


---

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2002 Gemeente Emmen