SOGETI NEDERLAND BV

Boek Testing Embedded Software

Testing Embedded Software

PERSCONTACT: Joyce van Leeuwen
Plaats/Datum : Diemen, 28 november 2002
Telefoon : +31 (0)20 660 66 00 (+ nakiesnummer 5091) Email : joyce.van.leeuwen@sogeti.nl

Boek over methode voor testen van embedded software door de makers van TMap(r).

Tijdens EuroSTAR in Edinburgh van 11 t/m 15 november, de belangrijkste conferentie over het testen van software in Europa, is het boek Testing Embedded Software gepresenteerd. Het drukwerk is een uitvloeisel van een Europees gesubsidieerd project naar verbetering van de kwaliteit van software binnen de automobielindustrie. De uitgave beschrijft voor het eerst een gestructureerde methode om embedded software te beproeven.

De geboorte van het boek ligt eind 1999 als Klaus Grimm van DaimlerChrysler contact opneemt met IQUIP, dat inmiddels is samengegaan met twee andere onderdelen van Cap Gemini N.V. en Sogeti Nederland B.V. heeft gevormd. Met TMap(r) heeft Sogeti een Europese standaard neergezet voor het testen van software binnen administratieve omgevingen. DaimlerChrysler was op zoek naar zo'n beproefde methode voor software dat wordt gebruikt om onderdelen in auto's aan te sturen. Het Europese project Auto-Go met medewerking van universiteiten in Berlijn, München en Sheffield was het gevolg. De Sogetisten Bart Broekman en Edwin Notenboom hebben hun bevindingen van de afgelopen drie jaar in een boek neergelegd.
Onder grote belangstelling, van onder anderen mensen van Philips en Ericsson, is de uitgave van Addison Wesley in Edinburgh gepresenteerd. Het dreigt meteen al een standaard werk te worden.

De TEmb-methode die Broekman en Notenboom hebben ontwikkeld, is gebaseerd op TMap(r), maar aangepast aan de specifieke eigenschappen van embedded software. Een belangrijk verschil met administratieve omgevingen is dat het product binnen een industriële omgeving van eerste idee tot uiteindelijke vorm diverse malen van vorm wisselt (gesimuleerde hardware en prototypes). Dit vergt een speciale aanpak van degenen die de bijbehorende software moeten testen.

Het boek is bedoeld voor een ieder die te maken heeft met het testen van software voor aansturing van apparatuur. En dat is een groeiende groep, omdat meer en meer slimme apparaten op de markt verschijnen en bijvoorbeeld auto's vol komen te zitten met elektronische snufjes. De toegenomen complexiteit vereist een methode om de software te testen op een gestructureerde en beheerste manier. TEmb beschrijft bijvoorbeeld hoe de beste testopstellingen zijn te kiezen. Het drukwerk kent zes onderdelen: inleiding, levenscyclus, technieken, infrastructuur, organisatie en aanvullingen. In het laatste onderdeel is bijvoorbeeld een concept opgenomen van een geautomatiseerde test suite, compleet met pseudo code.

Bart Broekman, Edwin Notenboom, Testing Embedded Software, Addison Wesley, Great Britain, 2003, ISBN 0-321-15986-1, 348 bladzijden. Adviesprijs euro 63.99
Het boek is verkrijgbaar via de uitgever www.it-minds.com of www.awprofessional.com en bij de erkende boekhandel.

Over Sogeti Nederland B.V.
Met 1.900 medewerkers bundelt Sogeti meer dan 30 jaar ICT-kennis en
-expertise in één bedrijf. Het realiseren, implementeren, testen en beheren van ICT-oplossingen behoort tot haar core-business. Middels de inzet van ICT wil Sogeti bijdragen aan het behalen van de operationele doelstellingen van haar klanten in de top-200 van het Nederlandse bedrijfsleven. Eén van onze specialismen is het bouwen en beheren van informatiesystemen die 24 x 7 draaien en betrouwbaar moeten zijn. Klanten kunnen er zelfs voor kiezen om de volledige verantwoordelijkheid van de ICT-activiteiten of onderdelen daarvan aan Sogeti over te dragen.

De dienstverlening van Sogeti is georganiseerd in de divisies Architectuur en Implementatie, Engineering en Projecten, Software Control, Applicatie- en Infrastructuur Management en Integratie. Naast het hoofdkantoor in Vianen, beschikt Sogeti over vestigingen in Amersfoort, Culemborg, Diemen, Groningen, s-Hertogenbosch, Reeuwijk en Rotterdam. Sogeti maakt deel uit van een internationaal netwerk en is het resultaat van een fusie tussen IQUIP, G&D en Twinsoft. Meer informatie is te vinden op www.sogeti.nl.