AutoRai

28-11-2002

Prijzen voor Audi-fabriekscoureurs

Ook na het vallen van de laatste finishvlag van het seizoen 2002 vallen de Audi-fabriekscoureurs nog geregeld in de prijzen.

Audi kan terugkijken op een bijzonder succesvol raceseizoen, waarin Audi-coureurs Frank Biela, Tom Kristensen en Emanuele Pirro onder andere voor de derde maal achtereen de 24 Uur van Le Mans wonnen.

Nooit eerder won een en dezelfde rijderscombinatie driemaal in Le Mans. In de Verenigde Staten was Audi succesvol in de American Le Mans Series, waar de kampioenstitels voor rijders en teams werden behaald. Bovendien werd Laurent Aiello met een Abt-Audi TT-R van het Team Abt Sportsline kampioen in de DTM (Deutsche Tourenwagen Masters).

Audi-coureur Frank Biela mocht afgelopen zaterdag tijdens het ADAC Sportgala in de Reithalle in München de onderscheiding in ontvangst nemen voor de ADAC Motorsportler des Jahres. De prijs wordt jaarlijks door een vakjury toegekend aan een Duitse coureur die een opvallende prestatie in de auto- of motorsport geleverd heeft. Biela kreeg de prijs voor zijn prestaties in Le Mans. Eerder al won de 38-jarige coureur met Audi de kampioenstitels in de DTM (1991 met Audi V8 quattro), het Frans toerwagenkampioenschap (1993 met Audi 80 quattro) en het Brits toerwagenkampioenschap (1996 met Audi A4 quattro).

Ik zie deze prijs als een erkenning voor mijn carrière, waarin ik bijzonder veel aan Audi te danken heb, zei Biela. Al sinds 1991 voel ik me perfect thuis bij Audi; we zijn een hecht team en als het ware een grote familie. Die warmte, die onderlinge band is een aspect dat voor mij als coureur heel belangrijk is. Het stelt me in staat om mijn beste prestaties te leveren. Het seizoen 2002 beschouwt Biela als een van de hoogtepunten van zijn loopbaan tot dusver. Naast de zege in Le Mans behaalde hij drie overwinningen in de American Le Mans Series en hij kwalificeerde zich zesmaal op de pole-position.

Ook Audi-coureur Tom Kristensen, die de kampioenstitel bij de rijders in de American Le Mans Series behaalde, werd voor zijn prestaties onderscheiden. Hij ontving de prijs voor de beste sportieve prestatie van het jaar van de Deense televisiezender TV2, terwijl de Deense autosportfederatie DASU hem tot Rijder van het jaar 2002 uitriep. Het Britse vakblad Motorsport News koos Kristensen als Sportwagencoureur van het jaar.

De nieuwe Audi FSI-technologie, die in belangrijke mate bijdroeg aan de Le Mans-overwinningen in 2001 en 2002, leverde Audi de Technology Award van het Britse tijdschrift Autocar op. Deze brandstofbesparende technologie wordt inmiddels ook op de A4 2.0 FSI toegepast.