AutoRai

28-11-2002

Fiat pakt uit op 27e Bologna Motor Show

Fiat pakt flink uit op de 27e Bologna Motor Show. Een opvallende concept car is de Fiat Doblò Sandstorm. De bestelwagen werd getransformeerd tot een off-roader. Ook stelt Fiat de vernieuwde barchetta voor.

De Fiat Doblò Sandstorm is, zoals gezegd, gebaseerd op de Doblò Cargo, Fiats succesvolle compacte bestelwagen. De Doblò Sandstorm is dusdanig uitgerust dat je er een woestijnrally mee zou kunnen rijden. Daarmee geeft Fiat een prachtige demonstratie van de veelzijdigheid van de Fiat Doblò. Natuurlijk waren er wel flinke aanpassingen nodig om de Doblò optimaal op het rallywerk voor te bereiden. De Doblò Sandstorm beschikt over een versnellingsbak met hoge en lage gearing, en moderne vierwielaandrijving met een zelfsperrend centraal differentieel. De grondspeling is variabel instelbaar voor verschillende soorten terrein en de forse 16 inch wielen met 215/85 terreinbanden worden geveerd door speciale off-road vering. De Doblò Sandstorm beschikt over schijfremmen rondom met vier zuigers op de voorste schijven. Het uiterlijk is stoer en functioneel: de Doblò Sandstorm oogt fors, met brede schouders en een grote beschermplaat voor het carter.

Fiat barchetta: een goede traditie
Met de barchetta houdt Fiat de rijke Italiaanse sportwagentraditie in ere. De open tweezitter is geïnspireerd op prachtige roadsters uit het verleden, maar heeft een zeer vooruitstrevende styling. Bij het vernieuwde model is de karakteristieke bootjeslijn behouden; het zijn stylingdetails zoals de nieuwe grille en koplampunits die de Barchetta wederom een visuele voorsprong verschaffen. De bumpers voor en achter zijn opnieuw getekend, mistlampen vóór zijn nu standaard op alle uitvoeringen en om zijn kracht te benadrukken heeft de Barchetta voortaan een grotere uitlaat. Het interieur, met zijn titaniumkleurige accenten is er één van een échte sportwagen, maar wel met het nodige comfort. Zo speelt het geavanceerde Hifi systeem ook MP3s af en garanderen de vier speakers en 80 Watt subwoofers achter beide stoelen een uitmuntende geluidsoverdracht, ook met de kap open. De krachtige en soepele motor is gehandhaafd: de 96 kW/130 pk sterke 1.8 16V met variabele kleptiming stelt de Fiat barchetta in staat een topsnelheid van 200 km/h te bereiken en een acceleratie van 0 tot 100 km/h in minder dan 9 seconden te realiseren. De vernieuwde Fiat barchetta staat in het voorjaar bij de dealer.

Overig Fiat nieuws
Op de Fiat stand in Bologna staan verder onder meer de nieuwe, veelzijdige Fiat Stilo Multi Wagon en het interessante studiemodel Fiat Simba: een compacte 4x4 die zich net zo thuisvoelt in de woestijn als op asfalt. Ook is er aandacht voor de bekende, milieuvriendelijke Fiat Multipla BiPower modellen en voor de nieuwe Fiat Punto Natural: een vooruitstrevende nieuwe Punto die zowel op benzine als op methaangas kan rijden.