Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
83

Directie:
voorlichting

28-11-2002

Status:
informatie

Bijna zes ton voor cultuureducatie in de beroeps- en volwasseneneducatie

Staatssecretaris Nijs (Onderwijs) en staatssecretaris Van Leeuwen (Cultuur) hebben aan dertien instellingen in de beroeps- en volwasseneneducatie-sector(BVE) subsidie gegeven voor cultuureducatieprojecten. Tot 26 augustus jl. konden BVE-instellingen subsidie aanvragen voor cultuureducatieplannen. Een onafhankelijke adviescommissie heeft van de 23 aanvragen 13 projecten geselecteerd. De staatssecretarissen hebben het advies van de commissie overgenomen. In totaal is een bedrag van 575.595 toegekend.
Het aantal aanvragen is in vergelijking met 2001 gestegen en de kwaliteit van de ingediende plannen is ook toegenomen. De vraag naar een aanvullende bekostiging mocht maximaal 50.000 bedragen. Voorwaarde is dat instellingen dit bedrag evenredig aanvullen. Verder moeten de projecten worden uitgevoerd in samenwerking met een deskundige cultuurinstelling, de resultaten van de projecten worden in ieder geval via Kennisnet voor het publiek toegankelijk gemaakt, en de uitvoering is uiterlijk 1 december 2003 voltooid.

Het doel van deze subsidieregeling is om meer mensen in de beroeps- en volwasseneneducatie kennis te laten maken met cultuur. Cultuureducatie krijgt op deze manier een stevige plaats in het onderwijsaanbod van de beroeps- en volwasseneneducatie.
De adviescommissie bestaat uit deskundigen op het gebied van BVE en cultuureducatie. Zij heeft de aanvragen beoordeeld aan de hand van verschillende criteria zoals relevantie van de onderwerpen, organisatie en inhoud van de plannen en stimulering van leerlingen.

De subsidieregeling 'Cultuur en School voor de BVE-sector 2002-2003' is een onderdeel van het OCW-project Cultuur en School. Sinds de start in 1997 heeft het project Cultuur en School als doel om meer samenwerking tussen onderwijs- en cultuurinstellingen tot stand te brengen. Belangrijke pijlers zijn tot nu toe de invoering van het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming in de tweede fase, de introductie van vouchers voor leerlingen, de toegenomen mogelijkheden voor erfgoededucatie en de extra aandacht voor het vmbo.

De instellingen die geselecteerd zijn, zijn:
Da Vinci College (Dordrecht), Mondriaan Onderwijsgroep (Den Haag), ROC Utrecht (Utrecht), Alfa College (Groningen), ROC Amsterdam (Amsterdam), Friesland College (Leeuwarden), Rijn IJssel College (Arnhem), ROC Albeda College (Rotterdam), ROC West Brabant, Zoomvlietcollege (Bergen Op Zoom), ROC Zadkine (Rotterdam) en ROC Midden Brabant (Tilburg).

Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl