Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DN .2002/3774
datum
28-11-2002

onderwerp
Kamervragen Schreijer/Atsma
TRC 2002/10164

bijlagen

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de vragen van de leden Schreijer en Atsma (CDA) over de aankoopplicht van natuurgronden.

datum
28-11-2002

kenmerk
DN .2002/3774

bijlage

1
Vanwege het grote grondaanbod was het beschikbare budget voor verwerving van gronden voor de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) reeds in september van dit jaar uitgeput. Vanaf dat moment kunnen in 2002 geen aankopen meer worden gehonoreerd, ook als een beroep is gedaan op de koopplicht.

2
Het beschikbare budget in 2002 is besteed aan agrariërs die volgens het principe 'wie het eerst komt, het eerst maalt' gronden ter verkoop hebben aangeboden aan de overheid. Hierbij is geen onderscheid gemaakt tussen bedrijfsverplaatsers en andere categorieën grondaankopen. In begrensde gebieden kunnen verplaatsers een beroep doen op de koopplicht. Gelet op de uitputting van het budget kunnen ook transacties met bedrijfsverplaatsers momenteel geen doorgang vinden. Naar verwachting betreft het thans een tiental gevallen.

3
Bij de koopplicht wordt de normale afhandelingtermijn voor grondtransacties in acht genomen. De procedure -taxatie, onderhandeling en afwikkeling- neemt enkele maanden in beslag. Bij bedrijfsverplaatsingen kan de termijn oplopen omdat er veel zaken op de nieuwe locatie moeten worden geregeld. De mate waarin een beroep op de koopplicht daadwerkelijk kan worden gehonoreerd, is afhankelijk van het beschikbare verwervingsbudget in enig jaar. Indien het beschikbare budget in enig jaar niet toereikend is, wordt de aankoop doorgeschoven naar het daarop volgende jaar.
De koopplicht maakt onderdeel uit van de subsidieregelgeving rond het natuurbeleid en is als zodanig onderdeel van de afspraken tussen Rijk en provincies.

4 en 5
Ik verwijs u hierbij naar mijn brief aan de Tweede Kamer van 28 november 2002.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

dr. C.P. Veerman

datum

kenmerk

bijlage
Vragen

Vragen van de leden Schreijer en Atsma (beiden CDA) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over de aankoopplicht van natuurgronden.(Ingezonden 5 november 2002)

1
Is het waar dat als gevolg van een aankoopstop voor natuurgronden in een aantal gevallen ook bij betrokkenen waar een aankoopplicht geldt, niet tot aankoop kan worden overgegaan omdat er voorlopig onvoldoende financiële middelen beschikbaar zijn? 1

2
Is het waar dat boeren die bereid zijn gronden te verkopen en het bedrijf te verplaatsen, hierdoor gedupeerd worden? Om hoeveel gevallen gaat het precies? Waarvoor wordt het overgebleven budget voor verwerving ingezet?

3
Deelt u de mening dat aankoopplicht moet leiden tot daadwerkelijke aankoop op de kortst mogelijke termijn? En is het niet zo dat de aankoopplicht onderdeel uitmaakt van al bestaande afspraken tussen het rijk en provincies?

4
Is het mogelijk om zonodig een prioritaire lijst op te stellen aan de hand waarvan kan worden vastgesteld welke gronden met prioriteit moeten worden aangekocht met het budget dat voor verwerving momenteel beschikbaar is? Kunt u hierover in overleg treden met betrokken partijen?

5
Kunt u de Kamer informeren of er mogelijkheden zijn om met betrekking tot de reconstructiegebieden te gaan werken met een prioritaire lijst voor aankoop en verplaatsing zodat meer duidelijkheid kan worden geboden aan alle betrokkenen?

6
Kunt u de Kamer nog voor de begrotingsbehandeling uw reactie doen toekomen?

1 Zie Agrarisch Dagblad, 1 november jl., pagina 1 .

up Reageren
Homepage

---