Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

artikelenservice

Plannen WAO desastreus voor mensen met handicap of chronische ziekte

Jaarlijks komen zon 40.000 arbeidsongeschikten, die hun baan kwijt raken, niet meer in de WAO terecht. Zij krijgen dan slechtere uitkeringen zoals de WW of een bijstandsuitkering. Dit gebeurt als de plannen van het demissionaire kabinet doorgaan. Over deze problematiek maakte de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) de brochure WAO onmisbaar. Hoe meer mensen op de hoogte zijn van de desastreuze gevolgen van de WAO-plannen, hoe meer we ons hier tegen kunnen verzetten. Hieronder een samenvatting van WAO onmisbaar.

Door Henrique te Kiefte

Geen miljoen

Allereerst stelt de CG-Raad dat één miljoen WAOers een fabel is. Bij die zogenaamde miljoen worden ook de mensen geteld die wél (gedeeltelijk) werken en de mensen die een andere soort uitkering krijgen. Zoals de Wajong- of WAZ- uitkering. Ook wordt in de brochure uitgelegd dat de WAO-uitkering zelfs verhoogd kan worden, omdat de financiële last van de WAO steeds minder wordt.

WAO-plannen van het kabinet

Het demissionaire kabinet Balkenende is van plan om de WAO te veranderen en de kans is groot dat de plannen ook met een volgende regering worden doorgevoerd. Wat houden de plannen nu in:


* De eerste twee jaar van ziekte dient de werkgever zeventig procent van het loon door te betalen. De aanvulling tot negentig procent in het tweede jaar, die in veel CAOs staat, moet verdwijnen.
* In de eerste twee jaar dat iemand niet kan werken moeten werkgever en -nemer samen voor werkhervatting zorgen.
* Alleen mensen die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn, houden recht op WAO-uitkering

* Wel of geen recht op WAO-uitkering wordt bepaald door lijst met ziektebeelden: bij ziekten die niet duurzaam zouden zijn, verdwijnt het recht op WAO.

* Voor de kleine groep mensen die nog wel een WAO-uitkering krijgt, wordt het WAO-gat gedicht.

* Voor mensen die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn, vervalt elke regeling

* Gedeeltelijk arbeidsongeschikten die niet in oude of nieuwe baan aan het werk kunnen, mogen na twee jaar worden ontslagen en zijn aangewezen op WW of IOAW. Dat geldt ook voor wel volledige, maar zogenaamde niet duurzaam arbeidsongeschikten.
* (Gedeeltelijk) arbeidsongeschikten die na enkele jaren WW nog geen werk hebben, maar wel een partner die het minimum loon verdient, krijgen na hun WW-uitkering geen IOAW, dus geen eigen inkomen meer.

* Loonaanvulling voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten die deels aan het werk blijven, moet door de werkgever particulier worden verzekerd

Wat vindt de CG-Raad?

De CG-Raad vindt dat de WAO met deze plannen wordt dichtgetimmerd. De CG-Raad is dan ook tegen aanscherping van de regels. Iedere werknemer die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt wordt, moet recht houden op een WAO-uitkering die op hun persoon is toegesneden. De vraag is of iemand arbeidsongeschikt is, niet of hun ziekte op een lijst voorkomt. Ook is de CG-Raad een tegenstander van om de verzekering voor arbeidsongeschiktheid deels te privatiseren.

De CG-Raad vindt het wel een goede zaak om mensen met een handicap of chronische ziekte aan het werk te houden. Maar constateert dat het Kabinet Balkenende geen enkele maatregel heeft getroffen om werk voor zieke werknemers te bevorderen. De CG-Raad wil dat er extra maatregelen komen om de reïntegratie van arbeidsgehandicapten en WAOers te bevorderen. Werkgevers moeten minimaal een aantal arbeidsgehandicapten in dienst nemen of houden. Ook vindt de CG-Raad dat het Persoonsgebonden Reïntegratiebudget landelijk moet worden ingevoerd. Zodat mensen zelf sturing kunnen geven aan hun reïntegratie.

26 november 2002

De brochure WAO onmisbaar; een reactie op de afbraakplannen, is mede gebaseerd op het TNO Rapport De gevolgen van recente WAO-voorstellen voor chronisch zieken en gehandicapten. De 16-paginas tellende brochure is tegen administratiekosten op te vragen bij bestellijn van CG-Raad, telefoon (030) 291 66 50 of via e-mail: bestellijn@cg-raad.nl

Dit artikel is ook als Word-document beschikbaar. Klik hier
---

Terug naar de homepage Terug naar de vorige pagina Ga naar 'Recente wijzigingen' Ga naar 'Zoeken op deze site' Ga naar 'Contact'