Gemeente Achtkarspelen


Nieuwsberichten

28-11-2002
Milieuprogramma 2003 uitgebreid met nieuwe taken

Ook dit jaar stelt de gemeente Achtkarspelen weer een milieuprogramma vast. In vergelijking met programma's uit voorgaande jaren onderscheidt het milieuprogramma 2003 zich op een flink aantal punten. Tijdens de komende besluitvoorbereidende raadsvergadering geeft de raad haar mening over het programma.

Ten eerste worden bedrijven komend jaar voor het eerst 'branchegericht' benaderd. Iedere bedrijfstak heeft namelijk te maken met een eigen specifieke milieuwetgeving die niet altijd even makkelijk is te overzien. Achtkarspelen wil bedrijven in deze moeilijke regelgeving tegemoet komen door doelgroepgerichte informatieverstrekking en hulp bij het aanvragen van vergunningen. Ook is er in 2003 veel aandacht zijn voor energie- en grondstofbesparing en het verminderen van de hoeveelheid afval.

Vanaf 2003 wordt het milieuprogramma voortaan standaard geëvalueerd. Ook wordt over de resultaten gerapporteerd. Dit geeft niet alleen meer inzicht in de acties die wel uitgevoerd zijn en welke niet, maar ook in het effect van programmapunten.

Bodem in beeld
In 2003 wil de afdeling Milieu het in kaart brengen van alle gemeentegrond afronden. Dit wordt gedaan aan de hand van zogenoemde 'bodemkwaliteitskaarten', die inzicht geven in de bodemkwaliteit van de gemeente. Op die manier kan beter en sneller beleid worden gemaakt omdat direct duidelijk is of de bodem al dan niet geschikt is voor een bepaalde activiteit, zoals bebouwing.

Tot slot worden in 2003 de voorbereidingen getroffen voor een eigen geluidbeleid. Op basis hiervan wordt bedrijven al dan niet een vergunning afgegeven en wordt geluidsoverlast voor omwonenden zoveel mogelijk voorkomen. Op die manier verandert geluidbeleid van de gemeente Achtkarspelen gestaag van reactief in pro-actief beleid.

Verhuizing
Op 2 september 2002 is met de gemeente Kollumerland c.a. gesproken over de compensatie van de bij Kollumerland weggevallen arbeidsplaatsen als gevolg van het samenvoegen van de sociale diensten van de gemeente Kollumerland c.a. en Achtkarspelen. Er is op dit moment een onderzoek gaande naar de mogelijkheid tot vergaande samenwerking door de milieuafdelingen van Kollumerland c.a. en Achtkarspelen. Daarbij zal ook onderzocht worden of het mogelijk is de beide afdeling samen te voegen en te huisvesten in het nieuwe gemeentehuis in Kollum. Het onderzoek zal in het begin van 2003 afgerond worden, waarna besluitvorming plaats kan vinden.