Gemeente Amsterdam

Eenvoudiger proces verzelfstandiging en privatisering 28 november 2002 - Stefan Rutte

Het college van B&W heeft ingestemd met de herziene nota Aanpak en organisatie privatiseringen, externe verzelfstandigingen en uitplaatsingen Amsterdam. De herziening vereenvoudigt het proces om gemeentelijke diensten of bedrijven te verzelfstandigen, te privatiseren of uit te plaatsen.

De eerste versie van de nota is in maart 2001 door de gemeenteraad vastgesteld. Tijdens de daarna verstreken anderhalf jaar is veel ervaring opgedaan met de werkwijze die in de nota is vastgelegd. Verzelfstandigings- en privatiseringsprojecten hebben een grote weerslag op de betrokken medewerkers. De consequenties zijn zeer ingrijpend en kunnen veel onzekerheid geven. Bovendien kosten de projecten erg veel tijd, geld en energie. In de herziene nota is een aantal wijzigingen doorgevoerd om het proces te vereenvoudigen en daarmee de periode van onzekerheid voor de medewerkers te beperken. Een van de belangrijkste wijzigingen is dat het aantal bestuurlijke besluitvormingsmomenten is verminderd. Ook moet de financiële haalbaarheid in een veel vroeger stadium worden getoetst en activiteiten die onvoldoende op orde zijn eerst marktrijp worden gemaakt. De nota geeft daarnaast meer aandacht aan het managen van de ingrijpende veranderingen die deze projecten met zich meebrengen, om onbegrip en weerstand bij medewerkers te voorkomen.

Momenteel werkt de gemeente Amsterdam aan verzelfstandigings- of privatiseringstrajecten bij GEAM, OMEGAM, het Gemeentelijk Pedologisch Instituut en het laboratorium van Gemeentewaterleidingen. Onderzocht wordt of en hoe drie gemeentelijke cultuurdiensten, het Food Center Amsterdam en de camping van het Amsterdamse Bos verzelfstandigd kunnen worden.

Behandeling van de nota in de raadscommissie volgt zo spoedig mogelijk.

© Gemeente Amsterdam