Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Datum: 28 november 2002

Steun voor Burkina Faso bij opvang gevolgen crisis Ivoorkust

Nederland is bereid Burkina Faso bij te staan in de opvang van de humanitaire en economische consequenties van de crisis in buurland Ivoorkust voor het land. Dit heeft staatssecretaris Agnes Van Ardenne donderdag in de hoofdstad Ouagadougou gezegd in een gesprek met premier Ernest Yonli van Burkina Faso. Om tegemoet te komen aan de economische gevolgen zal op korte termijn een tot dusver niet uitgegeven hulpbedrag van EUR 4,1 miljoen beschikbaar worden gesteld als macro-economische steun. Volgend jaar zal Burkina Faso zo nodig extra steun van Nederland ontvangen.

Naar verwachting zullen de gevolgen van de politieke crisis in Ivoorkust ernstig zijn. Een groot deel van Burkina's handel loopt via Ivoorkust. De overmakingen van de enkele miljoenen in Ivoorkust wonende Burkinese burgers vormen een belangrijke inkomstenbron. Een massale terugkeer van deze mensen betekent niet alleen dat deze geldstroom vermindert, maar stelt Burkina Faso ook voor grote opvangproblemen.

Van Ardenne brengt momenteel een bezoek aan Burkina Faso ter gelegenheid van een ministeriele conferentie die in het teken staat van de politieke dialoog tussen de EU en Afrika. Tevens voert zij besprekingen met de autoriteiten van dat Sahelland in het kader van de al ruim 25 jaar bestaande ontwikkelingsrelatie tussen Nederland en Burkina Faso.

Premier Yonli toonde zich tijdens het gesprek met Van Ardenne ingenomen met de Nederlandse inspanningen om een discussie te starten over de incoherenties in het internationale katoenbeleid. Burkina Faso, dat het voor zijn deviezeninkomsten in de eerste plaats moet hebben van de katoenproductie, ondervindt op de internationale markt ernstige hinder van de gesubsidieerde katoenteelt in de VS en Europa. Yonli heeft laten weten graag deel te zullen nemen aan een katoen-panel in het kader van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Nederland en Burkina Faso werken vooral samen op de terreinen plattelandsontwikkeling, gezondheidszorg inclusief hiv/aidsbestrijding en onderwijs. Zo steunt Nederland een proef met de introductie van tweetalig onderwijs op basisscholen: behalve het officiele Frans ook een lokale taal waarmee de bevolking meer vertrouwd is. De eerste resultaten van de methode 'eerst les in de lokale taal, later in het Frans' wijzen uit dat in dit systeem meer leerlingen de school ook daadwerkelijk afmaken. In het dorp Loumbila bezocht Van Ardenne een school die met dit systeem werkt. De Nederlandse steun aan het onderwijs zal worden voortgezet.

Op de ministeriele EU-Afrika bijeenkomst is het Actieplan voor het tegengaan van mensensmokkel, in het bijzonder van vrouwen en kinderen aangenomen. Van Ardenne heeft voorts een oproep gedaan aan alle deelnemers om de politieke dialoog vooral te concentreren op zaken als conflictpreventie, -beheersing en ­management, zaken die van cruciaal belang zijn voor de verdere ontwikkeling van Afrika.

===