Gemeente Tilburg

28-11-2002
Legionella-bacterie in zwembaden Stappegoor en de Drieburcht Concentraties geven volgens GGD Hart voor Brabant geen aanleiding tot ongerusthe

Op 27 november is de uitslag bekend geworden van een reguliere bemonstering door Vitens Lab &Consultants BV te Zwolle van de zwembaden Stappegoor, de Reeshof en de Drieburcht. Deze bemonstering wordt tweemaal per jaar volgens wettelijke richtlijnen uitgevoerd. In zwembad de Reeshof zijn geen legionella-bacteriën aangetroffen. In de centrale douche en twee brandhaspels van zwembad Stappegoor en een douche en een tuinslang van zwembad de Drieburcht zijn wel legionella-bacteriën aangetoond.

De desbetreffende douches zijn afgesloten voor publiek en worden pas opnieuw in gebruik genomen als de uitslag van de nieuwe bemonstering negatief is. De nieuwe bemonstering vindt pas plaats na desinfectie van de gehele waterinstallatie. In de tussenliggende periode worden de douches naast de reguliere spoelingen extra langdurig gespoeld met water van hoge temperatuur (80°) als het bad gesloten is voor het publiek. De brandhaspels en de tuinslang zijn eveneens buiten gebruik gesteld totdat de legionella-constatering over is en worden gedesinfecteerd. De concentraties legionella-bacteriën geven volgens de GGD Hart voor Brabant geen aanleiding tot ongerustheid. Tot op heden zijn er bij de GGD Hart voor Brabant geen ziektegevallen gemeld. Alhoewel de kans op een infectie erg klein is, heeft de GGD Hart voor Brabant de huisartsen in kennis gesteld en verzocht om alert te zijn op verschijnselen die passen bij een legionellabesmetting. Het Sportbedrijf van de gemeente Tilburg informeert alle gebruikers van de zwembaden.
Legionellabacteriën komen wijd verspreid in de natuur voor zoals onder meer in oppervlaktewater en in de bodem. Bekend is dat de bacterie ook kan voorkomen in leidingwater met een temperatuur van 25 tot ongeveer 45 graden. De bacterie kan legionellose veroorzaken. Dit is een infectie van de luchtwegen. De tijd tussen besmet worden en de eerste ziekteverschijnselen bedraagt gemiddeld 2 tot 20 dagen. Ouderen, mensen met sterk verminderde weerstand, mensen met suikerziekte, hart- en/of longaandoeningen en stevige rokers lopen meer risico dan anderen.
De besmetting kan alléén plaatsvinden door inademing van waterdeeltjes die ontstaan bij verneveling van water zoals bijvoorbeeld tijdens het douchen. Men kan het niet krijgen door het besmette water te drinken. De ziekte begint met een snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en een ziek gevoel gevolgd door longontsteking met koorts boven 39 graden. Soms zijn er klachten zoals hoesten, kortademigheid en verward zijn.

Gelet op de gevonden eenheden acht de GGD Hart voor Brabant de kans klein dat deze situatie zal leiden tot een infectie. Desondanks wordt eenieder die gebruik heeft gemaakt van de douches in de zwembaden Stappegoor en de Drieburcht geadviseerd tot drie weken na het laatste gebruik alert te blijven op bovengenoemde klachten. Mochten er zich klachten voordoen dan adviseert de GGD Hart voor Brabant contact op te nemen met de huisarts.