Gemeente Zoetermeer

Praktische gevolgen niet invoeren van Diftar.

Maandagavond 25 november jl. heeft de gemeenteraad besloten het collegevoorstel over te nemen om de Diftar-tarieven niet in te voeren, maar wel alle aangebrachte ondergrondse voorzieningen in gebruikt te nemen.
Dit heeft gevolgen voor een aantal reeds aangekondigde activiteiten, die nu overbodig zijn geworden, zoals het wisselen van minicontainers en het plaatsen van sloten.
Andere zaken, zoals het beperken van de geluidshinder door het openen en sluiten van ondergrondse containers worden uiteraard wel doorgezet.

Niet aanbrengen sloten
Nu Diftar niet ingevoerd wordt is het aanbrengen van sloten op minicontainers niet zinvol meer.
De kosten zullen voor burgers namelijk niet afhankelijk zijn van het aantal keren dat u uw container aan de straat zet. De slotenactie zal géén doorgang meer vinden.
Alle bewoners die aangegeven hadden een slot te willen, hebben inmiddels een brief gekregen. Iedereen die al wel een brief gehad had met het verzoek om de container buiten te zetten voor het aanbrengen van sloten, hoeft dat dus niet te doen. Als u al betaald had, zal de gemeente het door u betaalde bedrag zo spoedig mogelijk terugstorten op uw rekening.

Omwisselen minicontainers
Ook de omwisselactie is stopgezet, omdat veel bewoners die aangegeven hadden een kleinere container te willen hiervan nu afzien. Door het besluit om Diftar niet in te voeren, levert dit immers géén financieel voordeel meer op. De inwoners die wilden wisselen zijn hierover inmiddels per brief geïnformeerd Als u daarnaast al een brief ontvangen had om uw container buiten te zetten, hoeft u dat dus niet te doen.

Toch zijn er mensen die toch een kleinere restafval of gft-container zouden willen. Dit is uiteraard mogelijk. Omdat het slechts een beperkt aantal mensen betreft, moet u dit echter wel opnieuw opgeven. U kunt dit doen door voor 20 december het gratis nummer 0800-235343827 te bellen, op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Milieupassen ondergrondse containers
Het besluit om te stoppen met Diftar houdt wel in dat de ondergrondse containers voor bewoners gewoon in gebruik zullen worden genomen. Voor een aantal wijken is dat al de praktijk, en de andere containers worden nog voor het eind van het jaar in gebruik genomen. U krijgt daarvoor dan een milieupas, waarmee u toegang heeft voor de voor u dichtstbijzijnde ondergrondse container. Deze milieupas is gemaakt in de vorm van een sleutelhanger. Kort na de ingebruikname zullen de oude rolcontainers die nu inpandig staan of buiten in de betonnen cocons worden afgesloten. U kunt dan alleen nog van de ondergrondse containers gebruik maken.

Geluid
Bij de gemeente zijn klachten binnengekomen over het geluid dat het openen en sluiten van de ondergrondse containers met zich meebrengt. De gemeente heeft hiervoor met de producent overlegd. Er zijn proeflocaties gemaakt met een geluidgedempte en een volledig verwijderde 'ratel' in de container.
Op heel korte termijn zal de meest optimale oplossing worden gekozen zodat in alle restafvalcontainers de geluidsoverlast snel tot het verleden behoort.
Wanneer echter de inworpopening hardhandig dicht wordt gegooid of getrapt zal er nog wel lawaai kunnen ontstaan. U wordt dan ook verzocht 's avonds laat en 's nachts zo min mogelijk gebruik te maken van de containers om mogelijke overlast te voorkomen.

Laatste wijziging: 28-11-2002