Gemeente Zoetermeer

Hongaren willen meer weten van Lokale Agenda 21

Een groep Hongaarse gemeenteambtenaren, raadsleden en wethouders was de afgelopen twee weken op bezoek in Nederland. Op uitnodiging van de VNG nam de groep deel aan een managementtraining over Duurzaamheid. Vorige week donderdag waren zij in Zoetermeer om meer te weten te komen over burgerparticipatie en duurzaamheid. De groep van circa 30 personen werd ontvangen door een aantal leden van de Lokale Agenda 21 groep en een aantal medewerkers van de Gemeente Zoetermeer.

In een aantal korte presentaties vertelden de leden van de LA 21 over hun inbreng in het gemeentelijke beleid. Zij noemden daarbij een aantal Zoetermeerse projecten die door hun inbreng tot stand zijn gekomen. De Hongaren hadden een tolk Engels-Hongaars meegenomen om alles goed te kunnen volgen.

Na de pauze was er een kleine workshop georganiseerd. In kleine groepen schreven de Hongaren op vellen papier wat hun lokale ervaringen en problemen waren en of er nog vragen waren richting Zoetermeer.
Hieruit bleek dat het voor de Hongaren vooral moeilijk was de bevolking te betrekken en dat zij weinig financiële middelen hebben om goede systemen op te zetten.

In Zoetermeer is er wel een actieve groep burgers die zich inzet voor duurzaamheid: de Lokale Agenda 21 groep. Zij organiseren activiteiten zoals de regentonnenactie en komend jaar de compostvatenactie. Daarnaast nemen zij initiatief tot het opstellen van grotere plannen zoals de Groene Kreek en het Gezond Milieuhuis. De Lokale Agenda 21 wordt door de gemeente ondersteund. Zo zit er bij elk van de vier themagroepen een medewerker van de gemeente om de lijnen tussen de burgers en de gemeente kort te houden en zo vragen en ideeën meteen door te kunnen spelen.
Wilt u meer weten over de initiatieven van deze groep actieve bewoners van Zoetermeer? Kijkt u dan op de website (www.zoetermeer.nl/LA21) of neemt u contact op met Miranda Verbeek: 079 - 346 8319.

Laatste wijziging: 28-11-2002