Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

VWS pakt administratieve lasten in de zorg aan

Demissionair minister De Geus en staatssecretaris Ross-Van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport sturen op vandaag (28 november 2002) een plan van aanpak naar de Tweede Kamer over de reductie van administratieve lasten in de zorg. Dit plan bevat de implementatie van de voorstellen die de Commissie Terugdringing Administratieve Lasten Zorgsector (Commissie De Beer) begin dit jaar heeft gedaan. Het plan is samen met het College voor zorgverzekeringen (CVZ), het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG), het College bouw Ziekenhuisvoorzieningen (CBZ) en het College toezicht zorgverzekeringen (CTZ) opgesteld.

De voorstellen van de Commissie De Beer worden in het plan van aanpak bijna geheel overgenomen. Naar verwachting haalt VWS met dit plan binnen de zorgsector de kabinetsdoelstelling van 25% reductie van administratieve lasten in 2006 ten opzichte van 1994. Voor de implementatie zijn investeringen noodzakelijk. Hierover wordt in april 2003 een voortgangsrapportage aan de Tweede Kamer gestuurd. In deze rapportage wordt aandacht besteed aan de (ICT)investeringen die noodzakelijk zijn om de voorstellen daadwerkelijk te kunnen implementeren.

Aansprekende terreinen waarop aanzienlijke reductie van administratieve lastenreductie gaat plaatsvinden zijn:

· afschaffing van 11 enquêtes en andere dataverzamelingen · vereenvoudiging van het mutatieproces tussen ziekenfonds en particuliere ziektekostenverzekeringen · ontwikkeling van een nieuwe controlesystematiek voor controle van verzekeringsgerechtigdheid · foutreductie declaratieverkeer tussen zorgaanbieders en verzekeraars · vereenvoudigen eigen bijdrage regelingen
· vereenvoudigen van de uitvoering van de indicatiestelling AWBZ door protocolleren, mandateren, categoriseren · schrappen van diverse procedurele toegangsvoorwaarden tot de zorg (machtigingen) · vereenvoudigen van de aanbestedingsprocedures voor kleine bouwprojecten · diverse vereenvoudigingsmaatregelen op het terrein van de farmacie zoals controle op verzekerd zijn, diverse machtigingen, ontwikkeling van uniforme ICT-technieken · vereenvoudiging PGB-regeling
Naast het plan van aanpak van VWS ontstaan ook in het veld goede ideeën om de administratieve lastendruk terug te dringen.

Zo wordt er gewerkt aan systemen om het overeenkomstenstelsel tussen beroepsbeoefenaar en verzekeraar via internet mogelijk te maken. Ook het digitaliseren van het declaratieverkeer wordt door partijen inmiddels al opgepakt. VWS vindt dat ook voor dergelijke initiatieven zo veel mogelijk ruimte moet bestaan. Daartoe stelt het ministerie een "meldpunt" in waar initiatieven kunnen worden aangemeld en waar bekeken wordt welke gezamenlijke acties kunnen bijdragen om de initiatieven een succes te maken.