Gemeente Leeuwarden

Leeuwarder congres: Handhaving goedkoper dan hulpverlening

"Een bus handhavers en een trein vol preventiemedewerkers zijn goedkoper dan de hele nazorg na een ramp. Dat kost in ieder geval honderden miljoenen euros". Deze conclusie werd op donderdag 28 november getrokken tijdens het congres Handhaving: van beleid tot uitvoering in Stadsschouwburg De Harmonie. Het congres werd georganiseerd door de gemeente Leeuwarden die met haar handhavingsbeleid door het ministerie van BZK is onderscheiden. Er waren zon 200 personen aanwezig: gemeentelijk bestuurders en beleidsmedewerkers.

Het congres werd geopend door burgemeester M. de Boer van Leeuwarden. Tijdens het plenaire debat dat zij aanging met de burgemeesters J.H.H. Mans van Enschede en J.J. Bulte van Edam-Volendam vertelde ze dat integraal handhaven weliswaar belangrijk, maar ook heel moeilijk is. De Boer: "In de tijd dat ik nog minister was, heb ik ervaren dat regelgeving vaak werd besproken met bedrijven. Hierdoor is handhaving en controle ietwat uit het oog verloren en dat moeten we zien te voorkomen, zero tolerance is nu het motto". Burgemeester Bulte was van mening dat de overheid nooit een gelijkwaardige gesprekspartner is: er is geen sprake van een overlegsituatie, maar van een dwingend opleggen door de overheid. De drie burgemeesters die informatie verschaften over hun rol op het gebied van integrale veiligheid en handhaving gaven aan dat er een tekort aan brandpreventiemedewerkers is ontstaan.

Tijdens het middagprogramma hield de heer G.J. Bos plaatsvervangend Inspecteur Generaal VROM een plenaire inleiding over Handhaving 2002 2006. Verder waren er workshops en een informatiemarkt.