Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu BV

NOVEM

Wonen Breda winnaar PEP 2002


-Winnende woningbouwcorporatie ontvangt Positieve Energie Prijs op Nationale Dubodag-

Op 28 november is de Positieve Energie Prijs (PEP) uitgereikt aan WonenBreda tijdens de Nationale Dubodag in de De Doelen. De PEP is een prijs voor woningbouwcorporaties die een project hebben uitgevoerd op het gebied van renovatie of nieuwbouw en daarbij op een effectieve manier veel aandacht hebben besteed aan energiebesparing. Daarnaast heeft de jury gelet op het betrekken van de bewoners in een vroeg stadium en op de kwaliteit van het binnenmilieu. De prijs -die bestaat uit een kunstwerk en Euro 4.000 te besteden aan zonnecollectoren- is uitgereikt door ir. J. de Leeuw, directeur van de Stichting Bouwresearch en voorzitter van de jury. In de jury hadden zitting vertegenwoordigers van Vereniging Eigen Huis, de Woonbond en het adviesbureau Frans de Haas en Partners.

Project Heusderhout
WonenBreda ontving de prijs voor het project Heusderhout. Opvallend resultaat van dit project is de gerealiseerde energiebesparing van 60%.WonenBreda behaalde dit resultaat met conventionele besparingtechnieken. Dit houdt in dat de resultaten ook door andere corporaties behaald kunnen worden. Maar ook de mate waarin bewoners zijn betrokken bij de plannen en de uitvoering, en de expliciete aandacht voor binnenmilieu en wooncomfort, verdienen volgens de jury veel lof (zie juryrapport en projectbeschrijving voor meer informatie).

Nationaal Akkoord Wonen
De prijs is een initiatief van Novem, in opdracht van het ministerie van VROM. Met het instellen van deze prijs wil Novem vooral het Nationaal Akkoord Wonen onder de aandacht brengen. In het akkoord zijn de ambities vastgelegd op woongebied voor de komende vier jaar. Het ministerie van VROM en Aedes, de ver-eniging van woningcorporaties, zijn hoofdondertekenaars van dit akkoord. In het akkoord worden onder meer ambities verwoord op het gebied van energiebesparing, stedelijke vernieuwing en zorg op maat.

Tevreden bewoners
Een analyse van de ingezonden projecten toont aan dat woningcorporaties zeer goede resultaten kunnen boeken als zij planmatig en reeds in een vroeg stadium werk maken van energiebesparing. Opvallend is dat veel succesvolle projecten eerder inventief dan innovatief blijken te zijn. Ook het integraal aanpakken van de maatregelen blijkt tot een hoger rendement te leiden. Dit betekent dat met het inventief en integraal toepassen van conventionele maatregelen zoals isolatie en hoogrendementsketels veel energiewinst te behalen is.

Ingediende en beoordeelde projecten
In totaal zijn door 25 woningbouwcorporaties, verspreid door heel Nederland, 27 projecten ingediend voor de PEP, in de volgende categorieën:

- 12 renovatieprojecten

- 13 nieuwbouwprojecten.

- 1 gecombineerd project nieuwbouw/renovatie en 1 gedragsproject

Genomineerden
De volgende woningbouwcorporaties zijn door de jury genomineerd:
- Woningbouwcorporatie Woonpunt met het project Lienaertsstaete te Geleen (renovatie)

- Woningbouwcorporatie WonenBreda met het project Heusdenhout te Breda (renovatie)

- Woningcorporatie Dongeradeel met het project Woon/Zorgcomplex de Skûle te Metslawier (nieuwbouw)
Daarnaast geeft de jury een eervolle vermelding aan:
- Woningstichting ProDia, Marsse West (nieuwbouw)
28 nov 02 16:00