Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

PvdA-voorlichting

Binnenhof 1a

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800*

Den Haag, 28 november 2002

PvdA steunt woongroepen van ouderen

Op 28 november heeft PvdA Tweede-Kamerlid Gerdi Verbeet een bezoek gebracht aan een woongroep van 24 appartementen in Leidse Rijn. Woongroepen zijn voor ouderen een vrij nieuwe vorm van wonen. Iedere bewoner heeft zijn of haar eigen appartement. In een ontmoetingsruimte vinden gemeenschappelijke actviteiten plaats. Woongroepen maken het mogelijk dat mensen langer zelfstandig kunnen wonen zonder te vereenzamen. Ook doen ouderen minder vaak en pas op latere leeftijd een beroep op kostbare zorgvoorzieningen.

De Landelijke Vereniging Groepswonen van Ouderen helpt bij het voorbereiden en opstarten van een groep. 'Onbegrijpelijk dat de subsidie voor het ontwikkelen en ondersteunen van woongroepen voor ouderen wordt gestopt', aldus Verbeet. 'Er is een groot gebrek aan geschikte woonruimte voor ouderen. We kunnen het ons niet veroorloven zo'n initiatief verloren te laten gaan. Eenzaamheid onder ouderen is een groot maatschappelijk probleem. Zelfstandig wonen met de veilige steun van bekenden vlakbij is een prachtige oplossing.'

Tijdens de behandeling van de begroting voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de PvdA een motie ingediend om de subsidie aan de Landelijke Vereniging Groepswonen van Ouderen voort te zetten.