Vereniging Milieudefensie

Gezamenlijk persbericht van:

ATTAC Nederland GroenLinks, Kritisch Landbouwberaad, Milieudefensie (Amis de la Terre / Friends of the Earth Netherlands), SP, Stichting Aarde, Vereniging voor duurzame landbouw en ontwikkelingssamenwerking, Werkgroep Landbouw en Armoede, Platform de Wereld is niet te Koop, Solidariteitsfonds XminY,

Gratieverzoek aan president Chirac voor José Bové

Amsterdam, 28 november 2002 --- Op vrijdag 29 november overhandigen vertegenwoordigers van milieubeweging, boerenorganisaties en de kamerfracties van GroenLinks en SP een gratieverzoek aan de Franse ambassadeur te Den Haag, mevrouw Anne Gazeau Secret. Zij vragen de Franse president Jacques Chirac om de boerenactivist José Bové niet te straffen. Gelijktijdig wordt een aantal streekeigen boerderijproducten uit Nederland overhandigd. Dit om te laten zien dat de kwaliteitslandbouw waar Bové in Frankrijk voor opkomt ook in ons land door veel mensen belangrijk wordt gevonden.

Op 19 november heeft het Hoge Gerechtshof in Frankrijk 14 maanden gevangenisstraf opgelegd aan beide boerenleiders. Deze veroordeling is een buitenproportionele zware straf voor een openlijke rooi-actie die Bové heeft ondernomen tegen de introductie van genetisch gemanipuleerde gewassen in Frankrijk. José Bové is woordvoerder van de boerenvakbond Conféderation Paysanne (CP). CP voert al jaren geweldloze acties in Frankrijk vanuit een bezorgdheid over de teloorgang van de traditionele landbouw. In hun ogen schaadt de te ver doorgevoerde marktliberalisering het milieu, de voedselkwaliteit en de mondiale voedselvoorziening. Met hun acties vertegenwoordigen zij veel boeren uit de Zuidelijke landen en leveren ze een belangrijke bijdrage aan het maatschappelijke debat over de toekomst van de Europese landbouw.

In Frankrijk hebben al 840 burgemeesters een petitie met een verzoek tot gratie ondertekend. Onomwonden stellen de burgemeesters dat justitie door haar uitspraak legitieme vakbondsactiviteiten bestraft. Uit de petitie: "Het is een besluit tegen een sociale beweging, tegen de deelname van burgers aan een democratisch debat over zaken die hun dagelijkse leven aangaan. Dit is schadelijk voor de democratie en schadelijk ook voor het imago van de Franse republiek."

Het Nederlandse gratieverzoek wordt ingediend door Milieudefensie (Amis de la Terre / Friends of the Earth Nederland), Solidariteitsfonds XminY, Kritisch Landbouwberaad, GroenLinks, SP, Stichting Aarde, Boer, Consument, Vereniging voor duurzame landbouw en ontwikkelingssamenwerking, Werkgroep Landbouw en Armoede, ATTAC Nederland en Platform de Wereld is niet te Koop.

Bij de overhandiging aan de Franse ambassadeur zijn ook Tweede Kamerlid Arie van de Brand (GroenLinks) en oud-parlementariër Remi Poppe (SP) aanwezig. Verder zal terplekke via een telefonische verbinding rechtstreeks contact worden gelegd met José Bové.

Waar: ambassade Frankrijk, Smidsplein 1, Den Haag Vanuit Den Haag CS, volg de Koningskade tot aan het Korte Voorhout. Ambassade na 50 meter aan uw rechterhand aan het Korte Voorhout. Wanneer: vrijdag 29 november, 11.30 uur