IWINLOTS

Zelfregulering in SMS / MMS-MARKT

Amsterdam, 27 november 2002. Mobile Services-provider Golden Bytes neemt initiatief tot zelfregulering in de SMS- en MMS-markt.

De SMS markt is booming; record aantallen sms-berichten worden via de operators verstuurd. Steeds meer diensten en services vinden hun weg naar de Nederlandse consument. Daarbij is .billing SMS. (nu tot .
1,10, in de nabije toekomst tot . 10,-) een goede en technisch betrouwbare manier om de ontvanger van een bericht of dienst te laten betalen. Onbekendheid aan consumentzijde en onduidelijkheid van aanbieders maakt dat de branche in kwaad daglicht komt.

Daarnaast komt de privacy nog sterker onder druk te staan zodra de penetratie MMS-toestellen (met digitale camera) toeneemt.

Golden Bytes
Golden Bytes is een internationaal georiënteerde organisatie, gespecialiseerd in ontwikkeling, exploitatie en implementatie van SMS gerelateerde mobile services. Golden Bytes integreert de laatste internetontwikkelingen aan haar producten en werkt nauw samen met een (internationaal) netwerk aan telecom providers. Mede door dit netwerk, is Golden Bytes een ideale betrouwbare partij voor operators en andere on line organisaties om transacties via het SMS-netwerk (en vanaf 2003 het MMS-netwerk) in een veilige en professionele omgeving mogelijk te maken.

Golden Bytes biedt de zogenaamde .billing SMS.. Deze SMS applicatie biedt gebruikers de mogelijkheid om microbetalingen via het SMS-platform af te handelen. Deze unieke service is gebruikt in de originele omgeving van diverse populaire televisieprogramma.s en top 100 Nederlandse bedrijven. Zo ook heeft Golden Bytes een specifieke fund raising-applicatie ontwikkeld voor charitatieve organisaties

MMS
MMS (Multi Media Messages Services) is een dienst waarmee tekst, geluid animaties en ook foto.s verzonden kunnen worden naar andere mobiele telefoons of e-mailadressen.
Met de nieuwe toestellen van Sony Ericsson en Nokia (waarin een digitale camera ingebouwd) kan binnen enkele seconden uw foto op het net staan. Naar verwachting zullen snel nieuwe concepten op het internet ontstaan, omtrent VIP.s of andere gekke situaties.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Golden Bytes, Marcel Wendt,
E: mwendt@goldenbytes.com
M: 06-54625290
T: 070-3025999.

Zelfregulering gehele SMS / MMS-branche

Doel van dit document is het aangeven van richtlijnen waar Golden Bytes en aangesloten partijen reeds aan voldoen. Golden Bytes pleit er voor dat de branche ook deze richtlijnen in acht gaat nemen, met als doel een transparante markt voor de consument.

Dit ter bescherming van de consument en de markt, om zodoende een eenduidige communicatie van de branche naar klanten te verkrijgen.


1. Behoefte aan betrouwbare informatie
2. Redelijke prijs

3. Duidelijke exitmogelijkheden voor consument
4. SMS dient duidelijke info te bevatten over helpdesk, website of teletekst

5. SMS dient duidelijke afzenderinformatie te bevatten wie de dienst levert.

6. Elk SMS concept of dienst moet een back up middels een website hebben waarin transparante en correcte .Bepalingen en voorwaarden.
7. Gezamenlijke strijd tegen spamming

8. Kwaliteit uitbouwen door meer zelfregulering
Richtlijnen Golden Bytes

Bijgaand de richtlijnen die golden Bytes voor haar zelf in acht neemt om haar diensten naar klanten en consumenten zo betrouwbaar mogelijk te maken.


1 AAN- EN UITZETTEN DIENST
q Aanzetten van een abonnementsdienst . keyword. met on of aan q Uitzetten van een abonnementsdienst .keyword. met off of uit q Doel is in de toekomst om STOP te sturen naar een shortcode waarbij dan alle diensten worden stopgezet. Dit is vanwege technische aard nog niet bij alle codes mogelijk.
q Vanuit het verleden zijn er nog diverse spellen welke geactiveerd worden dmv .JA., deactiveren gebeurt dan dmv .NEE..


2 INFO
De dagelijkse diensten worden minimaal 1 maal per week voorzien van een website (URL) met de algemene voorwaarden en/of wijze van stopzetten.
De dagelijkse diensten worden minimaal 1 maal per week voorzien van het tarief.
In de SMS of MMS dient duidelijk de afzender (initiator) van de dienst vermeld te staan.


3 TARIEF SERVICE
Golden Bytes wil verder een duidelijke vermelding van het tarief van de dienst in de communicatie naar markt. Dit kan door een duidelijke beschrijving op website of teletekst van de dienst met tarief, maar zeker het tarief in de commercial of advertentie.


4 OMSCHRIJVING
Elke dienst zal voor deze wordt aangesloten met een korte omschrijving dienen te worden aangemeld bij de operators en Golden Bytes. Indien geen korte omschrijving zal de dienst niet aangesloten worden. Deze korte omschrijving dient te worden aangemeld met het daarvoor bestemde customer care formulier.


5 SERVICELIJN
Golden Bytes heeft als eerste in de mobiele branche een speciaal telefoonnummer opengesteld voor vragen over diensten uit de markt. Deze lijn dient als ondersteuning van al haar diensten en is t.b.v. van de consument.


6 SPAM
Golden Bytes laat geen spam toe op haar netwerk en zal de partner welke dit toch gaat verzenden onverwijld afsluiten van haar netwerk. Tevens zal er in de sms berichten over het Golden Bytes netwerk alleen de diensten en codes van Golden Bytes worden gecommuniceerd. Dit om de overzichtelijkheid van aanbieders en diensten te behouden naar de markt.

28 nov 02 16:20