ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV: gesubsidieerde arbeid voorlopig gered

De dreiging voor mensen in de gesubsidieerde arbeid is van de baan. Voor 2003 zijn de banen van 10.000 werknemers gered. ABVAKABO FNV is blij dat de massale acties het kabinet hebben doen zwichten. 'Het lijkt erop dat onze belangrijkste wensen over de gesubsidieerde arbeid en de langdurige minima zijn opgelost', aldus Guus van Huygevoort, voorzitter van ABVAKABO FNV.

In juli verschenen desastreuze bezuinigingsplannen in het strategisch akkoord. Sindsdien hebben leden van ABVAKABO FNV op verschillende plekken actie gevoerd. In totaal zijn bijna 10.000 werknemers met een gesubsidieerde baan in actie gekomen.
In het najaarsoverleg is nu besproken dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen, en dat er uitzicht is op het intrekken van de vacaturestop voor gesubsidieerde banen. Dit moet bezegeld worden in een convenant met de gemeenten. Dit zijn de uitvoerders van de nu afgesproken oplossingen. ABVAKABO FNV zal er zelf op toe zien dat deze afspraken helder in het convenant staan, én worden uitgevoerd. Van Huygevoort: 'In die zin is het een bescheiden blij gevoel vandaag, er moet nog het één en ander gebeuren'.
Behalve voor het convenant met de gemeenten, zet ABAVAKBO FNV zich in om in 2003 verder te praten over modernisering van het stelsel van gesubsidieerde arbeid. 'De toekomst van de gesubsidieerde arbeid is nog steeds in het geding', aldus de bond. Om deze opvatting kracht bij te zetten organiseren de FNV-bonden op 10 december een manifestatie voor I/D-ers en WIW-ers in Den Haag.

Ook voor mensen die drie jaar of langer op het sociaal minimum leven, wordt iets gedaan. Een gezin krijgt er 450 euro per jaar bij. 'De zwaksten in de samenleving krijgen eindelijk iets extra's. Dat is in dit economisch tij van groot belang', aldus Van Huygevoort.

De voorzitter van ABVAKABO FNV wijst erop dat het bestuur van de bond en de bondsraad, het parlement van de bond, het totale akkoord nog moeten beoordelen. Hij zal hen adviseren het akkoord te steunen. Het onderhandelaarakkoord van donderdag wordt op 10 en 16 december besproken.

Meer informatie:
Annemarie Vonk voorlichter ABVAKABO FNV (06) 53362330

28 nov 02 16:38