Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2002-267

Den Haag, 28 november 2002

Minister Hoogervorst reageert op voorstellen Europese Commissie voor versterking van het Stabiliteits- en Groeipact

Minister Hoogervorst heeft in een eerste reactie overwegend positief gereageerd op voorstellen van de Europese Commissie voor een versterking van het Stabiliteits- en Groeipact. Hij was positief over elementen als een sterke nadruk op de houdbaarheid van de overheidsfinanciën op lange termijn en een strengere aanpak van landen met hoge schulden. Kritisch was hij over suggesties van versoepeling van het pact voor landen die hun begrotingstekort nog niet hebben weggewerkt.

Op woensdag 27 november 2002 heeft eurocommissaris Solbes van Economische en Monetaire zaken voorstellen van de Europese Commissie gepresenteerd voor versterking van het Stabiliteits- en Groeipact (SGP). De minister reageerde tijdens een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer ter gelegenheid van de Ecofin-vergadering van 3 december op vragen van kamerleden. Overigens zullen de voorstellen formeel niet aan de orde komen tijdens de betreffende Ecofin-vergadering en zullen de precieze voorstellen nog nader worden bestudeerd.

Als belangrijkste positief punt noemde de minister het feit dat de voorstellen het Stabiliteits- en Groeipact niet aantasten. Integendeel, veel van de voorstellen vormen ook voor Nederland een welkome versterking van het SGP. In feite vormen de voorstellen een verheldering van de toepassing van de regels uit het SGP, deels op basis van een gegroeide praktijk.

Als voorbeelden van positieve Commissie-voorstellen noemde hij de volgende punten:

De houdbaarheid van de overheidsfinanciën op lange termijn en de vergrijzingsproblematiek moeten een prominentere plaats krijgen bij de beoordeling van de prestaties van lidstaten. Dit sluit aan bij pleidooien die Nederland al langer houdt en de nadruk op langetermijnhoudbaarheid vormt ook een belangrijke pijler onder het Nederlandse kabinetsbeleid. De Commissie wil een verscherpte surveillance van lidstaten die achterblijven bij de SGP-doelstellingen en met name landen met een hoge staatsschuld moeten harder aangepakt worden. De Commissie wil landen nadrukkelijk ook aanspreken op hun beleid tijdens jaren van hoogconjunctuur: gunstige tijden moeten worden aangewend om de begrotingspositie extra te verbeteren. De rol van de Commissie moet versterkt worden bij de beoordeling van de prestaties van lidstaten, bijvoorbeeld door gebruik van eigen cijfers als er redenen zijn om te twijfelen aan de betrouwbaarheid of het realiteitsgehalte van cijfers van lidstaten. De statistische informatie die lidstaten aanleveren, moet verbeterd worden zodat prestaties van lidstaten beter beoordeeld kunnen worden.

Kritisch was Hoogervorst over een aantal andere elementen. Onder andere over de volgende elementen wil hij de discussie aangaan.

De Commissie lijkt tijdelijke verslechteringen van de overheidsfinanciën te willen toestaan voor landen die "op weg zijn" naar een begrotingsevenwicht. Als ruimte moet worden geboden, zou dat alleen moeten gelden voor landen met houdbare overheidsfinanciën. Bij de beoordeling van dat begrip moet niet alleen naar de schuld worden gekeken maar ook naar ongedekte (of onvoldoende gedekte) verplichtingen, bijvoorbeeld pensioenen.

Minister Hoogervorst voelt niet voor een nieuwe resolutie om de lidstaten aan het SGP te (her)committeren. Een dergelijke resolutie is niet nodig. Het SGP zelf staat immers niet ter discussie.

Meer informatie over het Stabiliteits- en Groeipact kunt u vinden in het persbericht en bijbehorend document "Tien misverstanden over het Stabiliteits- en Groeipact" via het volgende Internet-adres:

http://www.minfin.nl/02-268.doc