Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Antwoord op de vragen van het lid Ormel (CDA) aan de Staatssecretaris van Economische Zaken over het verbod op dierproeven voor cosmeticaproducten. (Ingezonden 11 november 2002)
Nummer: 176

Datum: 28-11-2002

Vragen van het lid Ormel (CDA) aan de staatssecretaris van Economische Zaken over het verbod op dierproeven voor cosmeticaproducten. (Ingezonden 11 november 2002)


1 Kent u het artikel waarin wordt aangegeven dat Procter&Camble een actieve lobby voert tegen een verbod op de verkoop van cosmeticaproducten die op dieren zijn getest?1)


2 Wat is uw mening over een Europees verbod op dierproeven om cosmeticaproducten te testen? Wanneer kan dit verbod worden verwacht?


3 Wordt er ook gestreefd naar een Europees handelsverbod op cosmeticaproducten die getest worden op dieren? Zo ja, wanneer treedt dit verbod in werking? Zo neen, waarom niet?

4 Bent u bereid in Europees verband te pleiten voor een verplichte vermelding ter zake op het etiket van die cosmeticaproducten die op dieren zijn getest?

---

1) Het Parool, 4 november jl.




De Staatssecretaris van Economische Zaken, mr.drs. J.G. Wijn, heeft deze vragen mede namens de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport als volgt beantwoord.


1 Ja.



2 Nederland kan instemmen met het thans in Brussel voor besluitvorming voorgestelde compromis ten aanzien van een Europees verbod op de dierproeven. Dit compromis tussen EP, Raad en Europese Commissie is bereikt na bespreking van een voorstel voor de zevende wijziging van de Cosmeticarichtlijn (76/768/EG) in de conciliatieprocedure. Het compromis betreft een verbod voor het uitvoeren van dierproeven ten behoeve van cosmetica en een handelsverbod voor cosmetica, waarvoor dierproeven zijn uitgevoerd. Het gaat daarbij om een verbod voor zowel eindproducten als ook ingrediënten.

Het verbod ten aanzien van het uitvoeren van dierproeven ten behoeve van eindproducten wordt direct met de implementatie van de richtlijn van kracht. Het verbod van het uitvoeren van dierproeven voor het testen van ingrediënten en het handelsverbod (ten aanzien van het uitvoeren van dierproeven voor ingrediënten en eindproducten) gaat afhankelijk van het soort test na 6 of 10 jaar in. Ook kan er in uitzonderlijke gevallen omwille van de veiligheid van een bestaand bestanddeel voor cosmetica afgeweken worden van een Europees verbod dit in de gevallen dat dit bestanddeel wijd gebruikt wordt en niet vervangen kan worden of als er een specifiek volksgezondheidsprobleem is en dierproeven gerechtvaardigd zijn.


3 Ja. Hiervoor gelden dezelfde termijnen als voor het testen van ingrediënten

4 Over het al dan niet vermelden van dierproeven is een compromis bereikt (amendement 22 en 23), waarbij een verdere uitwerking ten aanzien van het vermelden dat er geen dierproeven zijn uitgevoerd in de vorm van richtlijnen zal plaatsvinden.