Gemeente Alkmaar


Grote enquête naar afvalscheiding in Oudorperpolder

Alkmaar, 27 november 2002

Deze week krijgen duizend huishoudens in de Rekerbuurt, Ooievaarsnest en een groot deel van de Oudorperpolder een enquête in de bus met vragen over afvalscheiding. De enquête markeert de start van een project, waarbij deze wijk is benoemd tot leerwijk. Hier kan geëxperimenteerd worden welke inzamelmethoden of extra voorlichtingsactiviteiten leiden tot een optimale afvalscheiding. De enquête wordt in opdracht van de gemeente Alkmaar uitgevoerd door het onafhankelij-ke Bureau Milieu & Werk uit Tilburg.

In de enquête krijgt een willekeurige selectie van wijkbewoners vragen voorgelegd welk afval zij gescheiden houden, of zij tevreden zijn met de inzamelmethoden, wat hun ervaringen zijn en of zij suggesties hebben. Ook is de gemeente benieuwd waar het beter kan en welke voorzieningen eventueel uitgebreid zouden moeten worden. Voor de uitvoering van nieuwe plannen is geld beschikbaar dankzij een subsidie van de Novem. De enquête kan tot 13 december worden geretourneerd.

Het aanwijzen van een leerwijk is een van de manieren om de doelstellingen te bereiken uit Afvalbeleidsplan 2002-2005, dat in december 2001 door de gemeenteraad van Alkmaar werd vastgesteld. Hierin wordt gesteld dat in 2005 16% meer papier gescheiden moet worden aangeboden, 5% meer groente-fruit-en-tuinafval (gft), 12% meer glas en 8% meer textiel.

Hoewel de inzamelcijfers van Alkmaar niet slecht zijn, worden deze doelstellingen voor de geschei-den afvalinzameling nu nog niet gehaald. In de leerwijk wordt in nauw overleg met wijkbewoners gezocht naar de inzamelmethoden die alle inwoners van de wijk stimuleren hun afval zorgvuldig te scheiden. Succesvolle aanpassingen en veranderingen die in deze wijk worden doorgevoerd, kunnen later worden toegepast in de rest van Alkmaar.
Concreet betreft het de wijk die wordt begrensd door de Hoornse Vaart, Munnikenweg, Kasteellaan en Nieuwe Schermerweg. Voor dit gebied is gekozen omdat de bevolkingsopbouw in deze wijk representatief is voor Alkmaar en omdat in deze buurten diverse woningtypen zijn: laagbouw, hoogbouw en etagewoningen.

Naast de enquête worden deze week ook steekproeven gehouden uit het restafval dat in deze wijk wordt opgehaald. Deze sorteeranalyse geeft duidelijkheid hoe goed afval wordt gescheiden bij de start van het project. Drie categorieën wijkbewoners komen aan bod: bewoners van laagbouw, hoogbouw en gestapelde bouw. Het onderzoek geeft geen inzicht in het scheidingsgedrag van individuele huishoudens. Door de onderzoeksmethode is de privacy van de onderzochte huishoudens zoveel mogelijk gewaarborgd.

De resultaten van alle onderzoeken worden gepubliceerd. Tijdens de wijkavond van 18 december kunnen mogelijk al de eerste resultaten worden gepresenteerd. In januari volgt een bijeenkomst met wijkbewoners die geheel in het teken zal staan van een betere afvalscheiding in de wijk.

Voor de onderzoeken, betere inzamelvoorzieningen en extra voorlichtingsactiviteiten is subsidie verleend door de NOVEM in het kader van de Subsidieregeling Aanpak Milieudrukvermindering. Deze landelijke subsidieregeling bestaat voor innovatieve projecten waarmee de gescheiden inzameling van huishoudelijk afval wordt geïntensiveerd.