Gemeente Almere

Almere krijgt vanaf maart 2003 eigen dagelijks TV-journaal

Omroep Flevoland gaat in samenwerking met Studio Almere vanaf 1 maart volgend jaar op werkdagen een tv-journaal over Almere uitzenden. Het programma, dat zon 12 minuten duurt, bevat specifiek Almeers nieuws: overig nieuws uit Flevoland wordt in die uitzending zoveel mogelijk vanuit Almeers perspectief benaderd.

Op 14 februari had de gemeenteraad van Almere al besloten deze overeenkomst aan te gaan en er 589.914,25 op jaarbasis voor vrij te maken. De afgelopen tijd is door de gemeente en Omroep Flevoland gebruikt om heldere afspraken te maken over de redactionele onafhankelijkheid van het Almere-journaal. Het programmastatuut en het redactiestatuut dat deze afspraken moet garanderen, is donderdagochtend 28 november ondertekend door de Almeerse wethouder A.W. Bijl van Cultuur en directeur/hoofdredacteur D. Binnendijk van Omroep Flevoland. De afspraken worden gemaakt voor de periode tot maart 2004.

De groeiende stad Almere zal steeds meer het nieuwsaanbod in het verzorgingsgebied van Omroep Flevoland gaan domineren. Om een onevenwichtigheid in de nieuwsvoorziening over het gehele gebied te voorkomen, wil Omroep Flevoland daarom afzonderlijke dagelijkse journaals over Almere en over de rest van Flevoland gaan maken. Beide journaals gaan ongeveer 12 minuten duren en worden vanaf 18.00 uur in het eerste deel van de nieuwscarroussel gelijktijdig in de verschillende gebieden op de kabel uitgezonden. Om 21.00 uur zal eenmalig het Almere-journaal worden uitgezonden in overig Flevoland, en het journaal voor overig Flevoland in Almere. Van middernacht tot 10.00 uur zullen de journaals overal in afwisseling worden uitgezonden.

De gemeenteraad had als voorwaarde uitgesproken dat voor de realisatie van deze editie Omroep Flevoland en Studio Almere meer moesten gaan samenwerken. Hiertoe is een samenwerkingsconvenant opgesteld. In dit samenwerkingsconvenant is onder meer geregeld dat Omroep Flevoland bepaalde apparatuur beschikbaar stelt aan Studio Almere, aan de gemeente om niet beeldmateriaal beschikbaar wordt gesteld en er een coördinator in dienst om de samenwerking tussen Omroep Flevoland en Studio Almere te versterken.

De ruim een half miljoen euro op jaarbasis wordt betaald uit ruimte voor nieuw beleid vanuit het Meerjareninvesteringsprogramma. Almere doet deze investering omdat het wil bijdragen aan een uitgebreider en pluriformer nieuwsaanbod voor de groeiende stad. Uit onderzoek blijkt dat het bereik van tv groter is dan die van bijvoorbeeld betaalde kranten. In het contract is ook opgenomen dat de gemeente gebruik kan maken van 25 paginas teletekst per dag.