Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER MARLEEN VANDERPOORTEN

VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS EN VORMING Donderdag 28 November 2002

Advies vertraagt hervorming Hoger Onderwijs niet

Het advies van de Raad van State over het structuurdecreet van het Hoger Onderwijs (het BaMa- decreet) is afgerond. Uit het advies blijkt dat er een aantal aanpassingen nodig zijn aan het ontwerpdecreet. Minister Vanderpoorten heeft de opdracht gegeven aan haar administratie en de werkgroep die dit ontwerp van decreet mee uitwerkt en begeleidt om deze aanpassingen zo snel mogelijk voor te bereiden.

Een eerste reeks opmerkingen van de Raad van State handelen over de restbevoegdheden van de federale overheid over onderwijs. Eén van die restbevoegdheden is o.a. het bepalen van de minimumvoorwaarden voor het behalen van een diploma. Hierbij zegt de Raad van State (RVS) dat door het invoeren van mastergraden in het universitair én niet-universitair onderwijs het onderscheid vervaagt, dat er aan de taalregeling een aantal zaken gewijzigd worden die voor problemen kunnen zorgen en dat de academische bachelorgraad een einddiploma zou kunnen zijn wat in strijd is met de regel dat een universitair basisdiploma vier jaar studietijd vereist.

Verder gaat de RVS in op de regeling dat de associaties een aantal bevoegdheden krijgen die vereisen dat de hierover handelende artikels een tweederde meerderheid in het parlement krijgen.

Over het luik accreditatie worden twee belangrijke bemerkingen gemaakt. Enerzijds wordt er gesteld dat er nog geen verdrag is dat het Vlaams-Nederlands accreditatieorgaan moet regelen, anderzijds stelt men over de accreditatie op zich dat dit beter decretaal wordt geregeld i.p.v. via besluit (parallel met eindtermen).

Voorts vraagt men een meer uitgebreide motivering voor de Engelstalige benaming van de graden en over de oprichtingsstop voor nieuwe opleidingen. Ten slotte, en dat is voor minister Vanderpoorten het meest in het oog springende luik van het advies, stelt de RVS dat het principiële inschrijvingsrecht op gespannen voet staat met de onderwijsvrijheid van de instellingen.

Minister Vanderpoorten stelt daarover dat het inschrijvingsrecht in het hoger onderwijs vandaag reeds een feit is en dat instellingen geen studenten weigeren op basis van een pedagogisch project. Het advies van de RVS trekt nu dit fundamenteel studentenrecht in twijfel. Minister Vanderpoorten heeft voor alle onderwijsniveaus en -instellingen steeds inspanningen geleverd om het inschrijvingsrecht voor leerlingen en studenten te verzekeren.

Het is minister Vanderpoorten haar intentie om zo snel als mogelijk een gewijzigde versie van het structuurdecreet aan de Vlaamse regering voor te leggen.

Ten slotte is minister Vanderpoorten verbaasd en vindt ze het bijzonder onkies dat een advies waar zij reeds in juni om vroeg niet alleen vier maanden op zich liet wachten, maar dat dit ook al ter beschikking gesteld werd aan een parlementslid die vooraleer zij er kennis kon van nemen, hiermee naar de pers trok. Als onafhankelijk administratief rechtscollege is dit een werkwijze die vragen oproept en waar minister Vanderpoorten haar federale collega Verwilghen over zal aanspreken.

info : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten - tel. (0475) 98 33 73 -
(02) 553.99.23 - fax. (02) 553 99 19
e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be