Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 197
Datum: 28 november 2002

Provincie wil vrijwilligers in beeld brengen

De provincie Fryslân brengt met een grootschalige enquête het vrijwilligerswerk in de hele provincie in kaart. Deze week worden daartoe 15.000 organisaties per brief benaderd met de enquête. Talloze vrijwilligers zijn, veelal op de achtergrond, actief betrokken bij een grote diversiteit aan maatschappelijke activiteiten. De laatste jaren zijn er signalen dat organisaties steeds meer moeite moeten doen om vrijwilligers aan zich te binden. Feiten en cijfers ontbreken echter tot op heden. Daarom dus deze enquête. Belangrijk is dat organisaties die vrijwilligers inzetten maar geen enquête hebben ontvangen, deze via de site kunnen downloaden.

De resultaten van de enquête zullen gebruikt worden bij het opstellen van het provinciale vrijwilligersbeleid. Gedeputeerde Jan Ploeg benadrukt het belang van het vrijwilligerswerk: 'Het vrijwilligerswerk is een van de fundamenten van de Friese samenleving. Dat wordt weer eens bevestigd als je nu ziet dat we dit grote aantal van 15.000 organisaties aan moeten schrijven om alle vrijwilligers in kaart te kunnen brengen. Het is een nuchtere constatering dat 'we' inmiddels niet meer zonder de inzet kunnen van de velen die zich belangeloos inzetten voor de samenleving. Daarom is het belangrijk om duidelijk te krijgen hoe we als provincie het vrijwilligerswerk kunnen ondersteunen.'

Dit onderzoek beoogt de volgende zaken in beeld te brengen:
- Hoeveel vrijwilligerswerk wordt er verricht?
- Om welke vormen van vrijwilligerswerk gaat het?
- Aan wat voor ondersteuning hebben de vrijwilligersorganisaties behoefte? Onder organisaties die aangeschreven worden, zitten zorg- en welzijnsinstellingen, sport- en gezelligheidsverenigingen, politieke en ideële organisaties en liefdadigheidsinstellingen.

De eerste resultaten zijn begin 2003 bekend en zullen gebruikt worden bij het opstellen van het provinciale vrijwilligersbeleid. Deze zijn ook voor de 31 Friese gemeenten beschikbaar, ter ondersteuning van het lokaal vrijwilligersbeleid. Daarnaast worden de resultaten aangeboden op de provinciale website zodat ook geïnteresseerden er kennis van kunnen nemen.

Voor informatie over dit persbericht kunt u bellen met de afdeling Communicatie, Tel. (058) 292 57 35. Dit persbericht is ook te vinden via Internet, www.fryslan.nl.