Socialistische Partij

Defensie door de knieën: eerherstel voor Spijkers!

28-11-2002 * SP Tweede-Kamerlid Krista van Velzen dwong vandaag tijdens een interpellatiedebat volledig eerherstel af voor voormalig maatschappelijk werker Fred Spijkers. Hij krijgt daarnaast 1,6 miljoen euro van zijn vroegere werkgever, het ministerie van Defensie. Fred Spijkers raakte jaren geleden zijn baan kwijt omdat hij niet mee wilde werken aan een doofpot rond de dood van een mijndeskundige. Een meerderheid in de Tweede Kamer wilde aanvankelijk helemaal geen debat, maar toch werd Van Velzen toegestaan om Van der Knaap voor een interpellatie naar de Kamer te roepen.

Mijndeskundige R. Ovaa van het Explosieven Opruimings Commando van Defensie kwam om het leven bij een incident met een ondeugdzame mijn. Direct na het ongeval kreeg zijn weduwe te horen dat haar man geen fouten had gemaakt. Later moest maatschappelijk werker Spijkers haar vertellen dat het toch zijn eigen schuld was geweest. Spijkers weigerde echter de weduwe van Ovaa te belazeren en die opstelling heeft hem zijn baan gekost.

Na jarenlang slepende conflicten sprak de vorige staatssecretaris van Defensie, Van Hoof, in 2000 met Spijkers en de weduwe van Ovaa af dat adviesbureau KPMG een oplossing zou bedenken. Van Hoof zei dat hij het advies als bindend zou accepteren. Zijn opvolger, Van der Knaap, weigerde echter het advies van KPMG over te nemen, omdat hij vond dat het oordeel 'misleiding door Defensie' niet goed onderbouwd was. De SP was hier ziedend over en stelde alles in het werk om de woordbreuk van Defensie ongedaan te maken.

In het interpellatiedebat in de Tweede Kamer ging Van der Knaap uiteindelijk door de knieën en beloofde hij het KPMG-rapport te accepteren. Van der Knaap gaf na afloop van het debat met de Kamer toe dat hij het schaamrood op de kaken had gekregen over de affaire die achttien jaar geleden begon. Van Velzen: "De heer Spijkers krijgt nu na achttien jaar eindelijk zijn recht. Het werd tijd dat deze beschamende vertoning werd beëindigd. Ik ben blij dat Van der Knaap nog genoeg fatsoen in zijn lijf had om de jarenlange misleiding door Defensie te erkennen."