Gemeente Den Helder

24-11-2002
Zilveren legpenning gemeente Den Helder voor jubilerende schaakvereniging M.S.C.
De Helderse schaakvereniging Morphy Schaakmat Combinatie (M.S.C.) bestaat dit jaar 100 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum heeft het gemeentebestuur de vereniging de zilveren legpenning van de gemeente toegekend. Burgemeester J.M. Staatsen reikt de legpenning zaterdag 23 november uit tijdens de receptie in Buurthuis West-End in de Lijsterbesstraat. De receptie begint om 16.00 uur.

Schaakhistorie Den Helder

- Op 29 oktober 1891 werd de Helderse Schaakvereniging opgericht, helaas ging deze vereniging in mei 1989 ter ziele.
- Op 19 november 1902 werd de schaakvereniging Morphy' opgericht in café Centraal aan de Kanaalweg.

- In 1935 beleeft de schaaksport een enorme opleving als gevolg van de eerste match tussen Euwe en Aljechin en wordt er een tweede schaakvereniging opgericht onder de naam Schaakmat'.
- Beide verenigingen besluiten om op 26 mei 1948 een fusie aan te gaan. De nieuwe vereniging draagt vanaf die datum de naam Morphy Schaakmat Combinatie'; M.S.C.

Al 100 jaar verschaft M.S.C. aan aspiranten, junioren en senioren een gezonde en aangename tijdsbesteding. De vereniging is gedurende haar lange bestaan steeds actief geweest bij de opleiding en begeleiding van de jeugd. Al vele jaren bestaat er een bloeiende jeugdafdeling van M.S.C. Hier worden jonge schakers opgeleid voor de diverse schaakdiploma's. De schaakvereniging en haar bestuur weten steeds weer mensen te vinden die zich willen inzetten voor de begeleiding van de jeugd. Wim Geus, lid van de vereniging, was de eerste officiële jeugdkampioen van Nederland. De vereniging staat ook open voor asielzoekers in de gemeente Den Helder. De heer A. Sula (enkele jaren verblijvende in het asielzoekerscentrum) werd enkele jaren geleden kampioen van de vereniging.

De laatste 25 jaar heeft de vereniging zich in het bijzonder ingezet voor het schaken op de Helderse basisscholen. Er werden toernooien georganiseerd en op de scholen werden trainingen gegeven. Ook organiseert M.S.C. jaarlijks toernooien die ook voor niet-leden toegankelijk zijn (o.a. snelschaken, kersttoernooi, rapidtoernooien). « terug