Politie Zaanstreek-waterland

27-NOV-02
LOC: WORMERVEER, KERKSTRAAT

Verdachten brandstichting gymzaal aangehouden

In de afgelopen dagen zijn in totaal drie verdachten aangehouden voor de brandstichting van de gymzaal in Wormerveer op 17 augustus van dit jaar. Het betreffen twee 17-jarige jongens en een 18-jarige jongen, allen uit Wormerveer. De identiteit van de verdachten werd bekend na een onderzoek van de decentrale recherche Zaanstreek, in samenwerking met het politiewijkteam van Wormerveer. De verdachten hebben allen hun aandeel bekend. Destijds is één van de jongens via een openstaand bovenlicht de zaal binnengedrongen en heeft daarna een nooddeur voor de andere twee geopend. De brand is ontstaan nadat men een zelf meegebrachte voetbal van kunststof in brand had gestoken en daarmee in de zaal is gaan voetballen. Op een gegeven moment kwam de brandende bal tussen andere gymattributen in het materiaalhok terecht, waar de jongens hem niet meer zo gauw tussenuit konden halen. Ook de attributen vatten vlam, waarna een vuur ontstond, dat de jongens niet meer uitkregen. Vervolgens is men de zaal uit gevlucht. De verdachten zitten nog vast en zullen op vrijdag, 29 november voor de officier van justitie worden geleid. De kosten voor de herbouw van de gymzaal worden geschat op ongeveer ¤ 700.000.


**
27-NOV-02
LOC: PURMEREND, BURG. KOOIMANPARK

Aanhoudingen na poging tot verkrachting
Afgelopen zondagnacht werd een 18-jarige man uit Purmerend op de Koemarkt aangehouden voor een mishandeling van een meisje. Daarbij werd hij door een getuige herkend als één van de daders van een poging tot verkrachting, gepleegd in de nacht van zaterdag op zondag 3 november, omstreeks 05.00 uur. Daarmee geconfronteerd legde de verdachte een volledige bekentenis af. Ook de identiteit van de tweede verdachte werd bekend, een 27-jarige man uit Purmerend. Hij werd later in de week aangehouden. Deze verdachte wordt als hoofdverdachte beschouwd. Hij zou in die nacht tegen de andere verdachte hebben gezegd 'een meisje te willen pakken'. Toen beide mannen later in die nacht twee vrouwen ter hoogte van het postkantoor zagen lopen, spraken zij deze aan en deden hen onzedelijke voorstellen. De vrouwen gingen hier niet op in, waarop de mannen handtastelijk werden. Eén van de vrouwen werd daarbij in haar gezicht geslagen, wist daarna te vluchten en de politie te waarschuwen. Intussen hebben beide verdachten de andere vrouw achter langs het postkantoor, via de Doplaan naar het park gesleept. Onderweg werd de vrouw voortdurend bedreigd, mishandeld en aan haar haren getrokken. In het park heeft de oudste verdachte de andere weggestuurd en probeerde hij de vrouw te verkrachten. Dit werd voorkomen, omdat de politie snel ter plaatse kwam. De verdachte wist toen echter te ontkomen. De jongste verdachte zit inmiddels in verzekerde bewaring. De oudste wordt op vrijdag, 29 november voor de officier van justitie geleid.


**
27-NOV-02
LOC: REGIO

Sterke stijging aantal autokraken
In de Politieregio Zaanstreek Waterland is in de maanden oktober november van dit jaar sprake van een sterke stijging van het aantal autokraken ten opzichte van dezelfde periode van het vorige jaar. In Waterland, inclusief Purmerend, is de stijging 35 tot 40%, in Zaanstreek Noord 20% en in Zaandam zuid, inclusief Zaandam centrum en Landsmeer/Oostzaan zelfs 50%. In de meeste gevallen wordt een auto opengebroken door een ruit in te slaan of een gaatje te maken boven het slot van een portierdeur. De buit bestaat veelal uit de geluidsapparatuur in de auto en Cd's De politie surveilleert inmiddels extra, met speciale teams in burgerkleding en heeft nog andere maatregelen getroffen om daders van autokraken aan te kunnen houden. Inmiddels werden er reeds vier autokrakers aangehouden. Autobezitters kunnen ook veel zelf doen om het kraken van de auto te voorkomen. Laat nooit waardevolle spullen in de auto liggen en zet het dashboardkastje open, zodat zichtbaar is, dat daar niets waardevols in ligt. Het frontje van de autoradio ALTIJD meenemen! Autokrakers weten inmiddels dat veel mensen het frontje in de auto 'verstoppen', maar vinden dat en nemen alsnog de radio mee! Veel verzekeringsmaatschappijen betalen niet uit als het frontje niet kan worden getoond. Ook bestrijding van autokraken is een zaak van politie én burgers.


**
15:55 27-NOV-02
LOC: ZAANDAM, PROV.WEG ZAANDAM CASTRICUM

Fietsendief op heterdaad betrapt
Een 31-jarige man uit Zaandam werd door teamleden van het project Puntmuts op heterdaad betrapt bij het stelen van een fiets. De man kwam uit de trein uit Amsterdam en liep linea recta via de wenteltrap naar de fietsenstalling. Daar kwam hij even later weer uit met een fiets aan de hand. Hij had het slot daarvan geforceerd. Hij werd aangehouden en in verzekering gesteld.


**
16:39 27-NOV-02
LOC: WATERGANG, JAAGWEG

Motorrijder ernstig gewond na voorrangsfout
Een 40-jarige motorrijder uit Purmerend werd met ernstig voerletsel naar het Waterland ziekenhuis gebracht. Daar werd hij meteen geopereerd, waarbij een teen moest worden geamputeerd. Ook had de man twee middenvoetsbeentjes gebroken. Het ongeluk gebeurde, toen een 37-jarige automobilist uit Amsterdam vanuit een bedrijfsterrein de Jaagweg opreed. Op dat moment stond er een file in de richting van Ilpendam en de Amsterdammer kreeg de mogelijkheid in te voegen. Hij zag daarbij de motorrijder over het hoofd, die de file aan het inhalen was.


**
17:10 27-NOV-02
LOC: ZAANDAM, GEDEMPTE GRACHT

Winkeldief vergaat het lachen
Teamleden van het project Puntmuts zagen een personeelslid van een kledingzaak over de Gedempte Gracht rennen en hoorde dat zojuist twee mannen kleding van een buitenrek van de winkel hadden weggenomen. Gewapend met een goed signalement troffen de agenten in burger de mannen op het station aan. Zij hadden de grootste lol, maar het lachen verstomde gauw, toen de agenten vertelden wie zij waren. De beide 30-jarige mannen uit Amsterdam en Barcelona werden aangehouden. Op weg naar het bureau werden zij door personeel van de winkel herkend. Aan het bureau bleek de man uit Barcelona geen strafbare handelingen te hebben verricht. De andere verdachte bekende het feit. Hem werd een proces-verbaal aangezegd.


**
19:13 27-NOV-02
LOC: ZAANDAM, HOEFBLADWEG

Video en computer weg uit woning
Overdag, toen de bewoners niet thuis waren, heeft men ingebroken in een woning. Men kwam binnen door een bovenlicht aan de achterzijde open te breken. Via dit gat kon men het raam daaronder openmaken. Men doorzocht de hele woning. Er werd een videorecorder en een computer gestolen.

20:51 27-NOV-02
LOC: KOOG AAN DE ZAAN, RAADHUISSTRAAT

Brand in spouwmuur van school
De brandweer moest een spouwmuur van een school openbreken om een brandje daarin te kunnen blussen. Het brandje is vermoedelijk ontstaan doordat een brandende sigarettenpeuk in een gaatje in de muur is gegooid, waarna de isolatie is gaan branden. De brandweer, die met drie eenheden ter plaatse was, had de brand snel onder controle.


**
04:00 28-NOV-02
LOC: ZAANDAM, PIETER GHIJSENLAAN

DVD speler weg na inbraak bij bedrijf
In de afgelopen nacht trapte men een ruit van een deur van een garagebedrijf in en kwam daar zo naar binnen. Men heeft alles doorzocht, maar nam uiteindelijk alleen een DVD speler weg.


**
ZATERDAG, 7 DECEMBER 2002
LOC: ASSENDELFT, DORPSSTRAAT 566

Officiële opening Politiewijkbureau
Het wijkbureau van de politie voor Assendelft en Westzaan wordt op zaterdag, 7 december 2002 officieel geopend. Voorafgaande aan deze opening is er voor de bewoners van Assendelft en Westzaan de gelegenheid dit bureau te bezichtigen tussen 09.00 en 12.00 uur. Van de parkeergelegenheid bij het bureau kan helaas geen gebruik worden gemaakt. Bezoekers worden verzocht te parkeren op de daarvoor toegestane plaatsen langs de Dorpsstraat of op het parkeerterrein van Het Wapen van Assendelft aan de Dorpsstraat 533 in Assendelft.


**
Verkeerscontroles

Alcohol

20:26 27-NOV-02
LOC: ZAANDAM, WESTZIJDE

Een 51-jarige automobilist uit Zaandam werd aangehouden wegens alcoholgebruik. Hij blies 390 ug/l en verliet het bureau weer met een proces-verbaal en een rijverbod van drie uur.

00:28 28-NOV-02
LOC: PURMEREND, ANNE FRANKLAAN

Een 25-jarige automobilist uit Polen trok de aandacht van de politie wegens een kapot achterlicht van zijn auto. Bij de achtervolging haalde de bestuurder snelheden van 140 km/uur en hoger. Na aanhouding bleek de bestuurder te hebben gedronken. Aan het bureau blies hij 485 ug/l, ruim twee maal zoveel als is toegestaan. In verband met zijn nationaliteit werd in overleg met de officier van justitie een transactiebedrag voor beide feiten opgelegd, die de bestuurder moet betalen alvorens hij de auto weer terugkrijgt.

Snelheid

27/28-NOV-02
LOC: REGIO

Tijdens diverse snelheidscontroles op verschillende plaatsen in de regio werden 3830 voertuigen gecontroleerd. Daarvan waren 202 voertuigen in overtreding. De snelste reed 34 km harder dan de 80 km/uur die ter plaatse was toegestaan. Eén van de controles viel op. Het betreft een controle op de Guisweg in Zaandijk op 27 november tussen 13.00 en 14.30 uur. Er werden 360 voertuigen op snelheid gecontroleerd. Er werden echter geen overtredingen geconstateerd! Een prima resultaat.


---