---

Brieven aan de Kamer
---

Rapport inzake onderzoek belastingfaciliteiten van Nederlands defensiepersoneel in de Bondsrepubliek

28-11-2002

Ministerie van Defensie

Postbus 20701

2500 ES Den Haag

Telefoon (070) - 3 18 81 88

Fax (070) - 3 18 78 88

Aan

de Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal

Plein 2

2511 CR Den Haag

Afschrift aan

de Voorzitter van de Eerste kamer

der Staten-Generaal

Binnenhof 22

2513 AA Den Haag

Datum

Ons kenmerk

Onderwerp

28 november 2002

F/2002006748

Rapport inzake onderzoek belastingfaciliteiten van Nederlands defensiepersoneel in de Bondsrepubliek Duitsland

Inleiding Hierbij bied ik u het rapport aan inzake onderzoek belastingfaciliteiten van Nederlands Defensiepersoneel in de Bondsrepubliek Duitsland. Over dit onderzoek heb ik u op 24 september 2001 per brief geïnformeerd. Daarin heb ik tevens toegezegd u te zullen informeren over de resultaten van het onderzoek. Het onderzoek is in opdracht van de Directeur-Generaal Financiën en Control uitgevoerd door Ernst & Young Accountants. De belastingfaciliteiten van het in Duitsland geplaatst defensiepersoneel moeten worden gezien tegen de achtergrond van inconveniënten die samenhangen met de langdurige plaatsing aldaar. Het is hierbij van belang dat van deze voorziening geen misbruik en oneigenlijk gebruik wordt gemaakt. Bevindingen onderzoek Uit het onderzoek blijkt dat er in de afgelopen periode belangrijke wijzigingen in de administratieve organisatie en interne controle zijn aangebracht, met als doel het risico van misbruik en oneigenlijk gebruik beter te beheersen. Het onderzoek heeft zich gericht op de volgende onderdelen van de administratieve organisatie:

* De voorlichting. De rechthebbenden op het gebruik van belastingfaciliteiten dienen voorgelicht te worden over hun rechten en plichten hieromtrent ter voorkoming van misbruik en oneigenlijk gebruik; * De NAVO-status. Dit is de rechtspositie die ingevolge het NAVO-statusverdrag toekomt aan het Nederlands defensiepersoneel dat zich voor de uitoefening van de dienst op het grondgebied van een andere NAVO-lidstaat bevindt, alsmede aan hen in de staat van verblijf bevindende gezinsleden; * De procedure Particuliere Aankopen Nederlandse Troepen (PANT-procedure). Deze procedure bevat regelgeving waarbij rechthebbenden belastingvrije goederen kunnen aanschaffen in Duitsland en Nederland; * De Dutch Army Shop (DAS). Dit zijn eigen winkels van Defensie in Duitsland waar belastingvrij goederen worden verkocht; * De regeling British Forces Germany (BFG). In deze regeling worden voorwaarden gesteld inzake de belastingvrije aanschaf van motorrijtuigen en brandstof; * Het sanctiebeleid. Hierin dient te worden aangegeven op welke wijze wordt omgegaan met het opleggen van sancties bij misbruik en oneigenlijk gebruik.

De opzet, het bestaan en werking van de administratieve organisatie en interne controle van de onderdelen Voorlichting, NAVO-status, PANT-procedure en de BFG-regeling worden in het kader van het voorkomen en bestrijden van misbruik en oneigenlijk gebruik als voldoende gekwalificeerd. De in het rapport gedane aanbevelingen met betrekking tot deze onderdelen zal ik gebruiken om de administratieve organisatie en interne controle verder te optimaliseren. Met betrekking tot de NAVO-status zal ik - anticiperend op de totstandkoming van een bilaterale overeenkomst terzake met de BRD - in de defensieregelgeving de wettige gehuwde echtgenoot gelijk laten stellen aan de samenwonende partner met een ABP-verklaring (pensioenpartner), geregistreerde partner alsmede de gehuwde partner van het gelijke geslacht. Uit het rapport blijkt echter ook dat de administratieve organisatie en interne controle van de DAS en het sanctiebeleid nog niet voldoen aan de gestelde eisen. De in het rapport gedane aanbevelingen zal ik gebruiken om de aangegeven tekortkomingen op te lossen. Voor meer gedetailleerde informatie over de opzet van het onderzoek, de bevindingen, conclusies en aanbevelingen verwijs ik naar het bijgaande rapport. Plan van aanpak Op basis van de conclusies en aanbevelingen uit het onderzoek van Ernst & Young Accountants heeft de Koninklijke landmacht een plan van aanpak opgesteld. Dit plan van aanpak bied ik u hierbij aan. Met de uitvoering van dit plan verwacht ik dat de geconstateerde tekortkomingen in de administratieve organisatie en interne controle op korte termijn opgelost zullen zijn. Om de tekortkomingen bij de DAS en het sanctiebeleid weg te werken worden ondermeer de volgende maatregelen genomen:

* De DAS. Het opstellen van een nieuwe administratieve organisatie, waarin de aanbevelingen uit het rapport en de verbeterpunten van een vorig jaar ingestelde projectorganisatie (om de bedrijfsvoering bij de DAS te verbeteren) worden opgenomen. * Het sanctiebeleid. Het opstellen van een overkoepelend sanctiebeleid inzake de PANT-procedure, de BFG-regeling en de DAS. De aanwijzing van de Secretaris-Generaal nr. A/873 inzake voorkoming en bestrijding van misbruik en oneigenlijk gebruik zal bij het uitwerken van de aanbevelingen als leidraad gebruikt worden.

In het najaar van 2003 zal ik een afloopcontrole laten uitvoeren naar de implementatie van de in het plan van aanpak opgenomen verbetermaatregelen. DE MINISTER VAN DEFENSIE,

Nieuws Ministerie van Defensie