Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MINISTERIE VWS
http://minvws.nl

IGZ: IGZ geeft IJsselmeerziekenhuizen bevel

Donderdag 28 november 2002

Inspectie gezondheidszorg geeft ijsselmeerziekenhuizen bevel

Dit persbericht verschijnt onder verantwoordelijkheid van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de IJsselmeerziekenhuizen vandaag een opnamestop opgelegd. Een en ander naar aanleiding van de bestuurscrisis die vandaag in de IJsselmeerziekenhuizen is onstaan. In het navolgende de tekst van het bevel van de Inspecteur-Generaal tot opnamestop.

De recente ontwikkelingen binnen de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht van de IJsselmeerziekenhuizen leiden tot de conclusie dat er sprake is van een onbestuurde organisatie. Frequente contacten met de voorzitter van de medische staf laten zien dat de invloed hiervan op de organisatie en daarmee op de kwaliteit van de geleverde zorg zeer groot is. Mijn conclusie luidt dat daarmee aan de artikelen 2 en 3 van de Kwaliteitswet Zorginstellingen niet wordt voldaan.

Genoemde situatie veroorzaakt een zodanig gevaar voor de veiligheid van de patiëntenzorg dat het treffen van maatregelen geen uitstel kan lijden. Het gevaar wordt veroorzaakt door het volstrekt ontbreken van aansturing en daardoor onduidelijkheid over de
verantwoordelijkheidstoedeling.

Op grond van de geconstateerde, niet te rechtvaardigen situatie geef ik uw instelling op grond van artikel 7, vierde lid, Kwaliteitswet zorginstellingen het navolgende bevel:
Er geldt een opnamestop hetgeen betekent dat er geen opnames plaatsvinden en geen ingrepen worden uitgevoerd. Acute patiënten kunnen worden gezien op de Eerste Hulp en dienen te worden doorverwezen, tenzij directe behandeling of ingreep geen uitstel kan lijden.

Het bevel gaat heden in en eindigt zodra er aan de volgende voorwaarden is voldaan:

- er dient een Raad van Bestuur en een Raad van Toezicht te zijn die het vertrouwen geniet van de medische staf van het ziekenhuis en van het Provinciale Bestuur. Dit dient te worden aangetoond door:
- een schrijven aan de Inspectie waarin de beoogde Raad van Bestuur toezegt deze functie op zich te nemen

- een schrijven aan de inspectie van de Raad van Toezicht dat de beoogde bestuurder door hem is benoemd

- een schrijven van de voorzitter van de medische staf namens de specialisten van beide locaties, waarin deze blijk geven van dit vertrouwen in en 'commitment' aan de Raad van Toezicht en de Raad van Bestuur.

- een schrijven van het Provinciale Bestuur dat deze instemt met de nieuwe bestuurlijke constellatie

- na ontvangst van deze brieven zal de inspectie terstond een toezichtsbezoek afleggen, waarbij zij zich er van vergewist dat aan de voorwaarden voor verantwoorde zorg ex Kwaliteitswet is voldaan.

Zonodig kan het bevel na zeven dagen door de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport worden verlengd. Indien u geen gehoor geeft aan het bevel, kan bestuursdwang worden toegepast, dan wel een dwangsom worden opgelegd.

-o-o-o-