Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/163

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

28 november 2002

Nr. 02/163

Plan voor vereenvoudiging regels Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De demissionaire bewindslieden van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben een plan van aanpak opgesteld om de wetten en regelgeving van het ministerie te vereenvoudigen en de administratieve lasten voor bedrijven, uitvoeringsinstellingen en gemeenten te verlichten. De vereenvoudigingen moeten de regelgeving transparanter en begrijpelijker maken voor burgers en uitvoeringsinstellingen.

De bewindslieden De Geus, Rutte en Phoa hebben het Actieplan vereenvoudiging SZW-regelgeving naar de Tweede Kamer gestuurd. Het plan geeft een overzicht van voorstellen om in een groot deel van de circa 55 wetten, 85 algemene maatregelen van bestuur en 150 ministeriële regelingen van het ministerie forse vereenvoudigingen aan te brengen waardoor de administratieve lasten voor bedrijven, uitvoeringsinstellingen en gemeenten verminderen. Het actieplan, dat voortvloeit uit het Strategisch Akkoord, beschrijft daarnaast de vereenvoudigingen van regelgeving die inmiddels in gang zijn gezet. Het kabinet streeft ernaar om in 2006 de administratieve lasten voor bedrijven met 25 procent te verlichten ten opzichte van 1994.

Het vereenvoudigen van de ingewikkelde regelgeving op het gebied van de sociale verzekeringen is een van de speerpunten uit het actieplan. De Geus bekijkt samen met het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) hoe de regels over de uitvoering van de sociale verzekeringen kunnen worden verminderd. Dit gebeurt ook bij de regelgeving die is opgesteld door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Vanaf 2003 zal een begin worden gemaakt met de vereenvoudigingen, daarna zullen structurele veranderingen op het hele beleidsterrein worden doorgevoerd.

Op het terrein van de sociale verzekeringen zal ook het Wetsvoorstel administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in socialeverzekeringswetten (WALVIS) vanaf 2005 zorgen voor een vermindering van de administratieve lasten voor bedrijven met meer dan 25 procent. Het wetsvoorstel, dat op dit moment bij de Tweede Kamer ligt, introduceert één uniform loonbegrip voor het heffen van de sociale premies en het verstrekken van uitkeringen en zal als basis gaan dienen voor het fiscale loonbegrip.

Daarnaast werkt minister De Geus aan een plan om de sociale premies en de belasting in de toekomst door één loket te laten innen. Op dit moment int het UWV de premies en verstuurt de Belastingdienst de belastingaanslagen.

Bij de totstandkoming van het nieuwe WAO-stelsel is zo eenvoudig mogelijke regelgeving een van de prioriteiten. De Geus bekijkt ook of werkgevers en werknemers onderling meer afspraken kunnen maken op het gebied van de arbeidstijden zodat het aantal voorschriften in de Arbeidstijdenwet omlaag kan.

Staatssecretaris Rutte heeft onlangs de hoofdlijnen voor een nieuwe Bijstandswet aan het parlement gestuurd. Gemeenten krijgen daarin de volledige financiële verantwoordelijkheid voor de verlening van bijstand. Zij ontvangen één flexibel en vrij te besteden budget om zoveel mogelijk mensen aan het werk te helpen en fraude met uitkeringen te bestrijden. Dit betekent een aanzienlijke daling van het aantal verplichte rapportages aan het Rijk en minder en eenvoudiger regels. Rutte houdt ook alle voorschriften die voortvloeien uit de huidige Bijstandswet tegen het licht. De staatssecretaris wil ongeveer 75 van de circa 125 circulaires schrappen.

Staatssecretaris Rutte onderzoekt verder of de systematiek waarmee werkgevers zich moeten aansluiten bij een gecertificeerde arbodienst kan worden aangepast. Ook worden allerlei verouderde productvoorschriften geschrapt of vereenvoudigd. Hij kijkt bovendien of de regelgeving in de nieuwe pensioenwet eenvoudiger kan.

Staatssecretaris Phoa zal onderzoeken of het mogelijk en wenselijk is om de geplande regeling tegen leeftijdsdiscriminatie op termijn te integreren in de Algemene wet gelijke behandeling. Hierbij wordt gekeken of samenvoeging van het Wetsvoorstel gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid, beroep en beroepsonderwijs, dat op dit moment bij de Tweede Kamer ligt, met de Algemene wet gelijke behandeling meer duidelijkheid biedt aan werknemers en werkgevers.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Aanbiedingsbrief van de bewindspersonen van SZW bij het Actieplan vereenvoudiging SZW-regelgeving
PDF publicatie Bijlage 1: Actieplan vereenvoudiging SZW-regelgeving