Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/164

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

28 november 2002

Nr. 02/164

Administratieve last werkgevers kan vanaf 2006 met 200 miljoen omlaag door vereenvoudiging regelgeving

De administratieve lasten voor bedrijven kunnen vanaf 2006 met mogelijk 199 tot 234 miljoen euro per jaar dalen door vereenvoudiging van de wetten en regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden. In combinatie met eerdere vereenvoudigingen verwacht demissionair staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat de lasten voor werkgevers op dit beleidsterrein met aanzienlijk meer dan 25 procent zullen dalen.

Dit schrijft de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer. Uit recent onderzoek blijkt dat bedrijven in 2001 een totale administratieve last op het gebied van arbeidsomstandigheden droegen van ongeveer 1,1 miljard euro. In het onderzoek werden 49 wetten, besluiten en regelingen onder de loep genomen. Om de administratieve lasten te verminderen, heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de Commissie Kuipers overleg gevoerd met andere departementen en met werkgevers- en werknemersorganisaties.

Met de vereenvoudigingen die staatssecretaris Rutte voorstelt, voldoet de regelgeving voor arbeidsomstandigheden aan de doelstelling van het kabinet om de administratieve lasten in 2006 met 25 procent te verlagen ten opzichte van 1994. Administratieve lasten zijn de kosten die het bedrijfsleven maakt om te voldoen aan informatieverplichtingen als gevolg van wetten en regelgeving. Het gaat bijvoorbeeld om informatie over keuringen van liften en machines, het aanvragen van vergunningen en het doen van ongevalsmeldingen.

De invoering van de nieuwe Arbeidsomstandighedenwet 1998 zorgde voor een verlichting van de administratieve lasten voor werkgevers van tenminste 120 miljoen euro per jaar. De winst kan vanaf 2006 met minimaal 199 miljoen euro per jaar oplopen door verdere vereenvoudiging van de regelgeving. De totale besparing komt daarmee tussen de 319 miljoen en 354 miljoen euro te liggen.

Staatssecretaris Rutte doet vier voorstellen om de administratieve lasten voor bedrijven verder te verminderen. De staatssecretaris wil de verplichting tot het houden van werkoverleg schrappen. Hij vindt dat werkoverleg een vanzelfsprekend onderdeel is van de bedrijfsvoering. Het is volgens hem geen taak van de overheid daartoe te verplichten. Verder stelt hij voor om het zogenaamde Arbeidsveiligheidsrapport, dat verplicht is voor sommige bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken, te vervangen door een (beknoptere) aanvullende risico-inventarisatie en -evaluatie. In dit document moeten bedrijven de gevaren van het werk beschrijven.

De administratieve lasten zullen verder dalen door voorlichting over de regels over arbeidsomstandigheden toegankelijker te maken. Werkgevers hoeven dan minder moeite te doen om aan deze informatie te komen. Vooral kleinere bedrijven kunnen baat hebben bij model risico-inventarisatie en -evaluaties, RSI-handleidingen en goede voorbeelden op het gebied van het terugdringen van ziekteverzuim. Ook bekijkt Rutte de mogelijkheid om één elektronisch loket te maken waar werkgevers vergunningen en ontheffingen kunnen aanvragen en verplichte meldingen zoals ongevalsmeldingen kunnen doen.

Staatssecretaris Rutte gaat bovendien onderzoeken hoe de administratieve lasten verder omlaag kunnen. Zo bestudeert hij de mogelijkheid om met toepassing van informatie- en communicatietechnologie de administratieve lasten door ziekteverzuimmeldingen te verminderen.

Rutte benadrukt in zijn brief dat administratieve lasten niet per se uit den boze zijn. Op het terrein van de arbeidsomstandigheden zijn bepaalde regels en de administratieve lasten die daaruit voortvloeien onvermijdelijk. Waar het de staatssecretaris om gaat, is dat de lasten tot het noodzakelijke minimum worden beperkt.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Brief van staatssecretaris Rutte over het beleid ter vermindering van administratieve lasten arbeidsomstandigheden