GroenLinks


Pim, de schok, de val en de toekomst: verkiezingen op de schaal van richter.

Een analyse van de reactie op de opkomst van Pim Fortuyn, de historische verkiezingsuitslagen van 6 maart en 15 mei en ten slotte de val van het kabinet-Balkenende. Welke structurele factoren vormen een verklaring voor het aanvankelijke succes van de LPF en hoe staat het met het sociaal-politieke klimaat na 16 oktober, de dag waarop de koningin het ontslag van het kabinet aanvaardde?

Dit verhaal valt in drie delen uiteen. Het eerste deel gaat over de sociaal-politieke oorzaken van het veranderde kiezersgedrag. De kiezers zelf vormen het onderwerp van deel twee. In het daarop volgende deel beschrijven we vier perspectieven die een tijd lang de zogenoemde vernieuwingsagenda hebben gedomineerd: die van de restaurateurs, de onmiddellijken, de relatietherapeuten, en de egalitaristen. En ten slotte is de uitsmijter een wat luchtiger schets van vijf scenario's, waarin de gevolgen van de 'nieuwe politiek' worden doorgetrokken tot de vooravond van de nieuwe verkiezingen.

De auteurs:
Caroline van Dullemen, directeur Wetenschappelijk Bureau GroenLinks. Henk Gossink, zelfstandig bestuurskundige.
Mare Straetmans, bedrijfskundige.

Omvang circa 40 pagina's Prijs 5 euro ISBN 90-72288-36-X Publicatie bestellen: info@groenlinks.nl.

Agenda voor een democratische cultuur
15 Miljoen mensen op dat kleine stukje aarde/die schrijf je niet de wetten voor/die laat je in hun waarde. Een paar jaar geleden murmelde iedereen dit treffende Postbankliedje mee. Nederland is een koninkrijk van mondige burgers, die weten wat ze willen, geëmancipeerd zijn en hun leven zoveel mogelijk zelf inrichten.
Steeds duidelijker wordt echter dat deze onmiskenbare vooruitgang ook een keerzijde heeft. Meer en meer gedragen burgers zich als consumenten met maar een maatstaf: het persoonlijk gerief. Zij zien de publieke dienstverlening - van paspoortverstrekking tot gezondheidszorg - vooral als warenhuizen die moeten leveren wat zij vragen. Die houding is in de liberale jaren negentig door het snel om zich heen grijpende marktdenken radicaal gestimuleerd. De nadelen daarvan worden zichtbaarder, vooral in de publieke sector waar instituties geconfronteerd worden met een cultuur van ongeduld, die soms zelfs overgaat in regelrechte vormen van agressie. Kan het anders? Ja, zeggen de auteurs van dit manifest. Voorwaarde is alleen dat we ophouden te denken in temen van markten, consumenten, vraagsturing en al die andere ordeningsmodellen die in de publieke sector de laatste decennia zijn geïntroduceerd. We moeten toe naar praktijken waar democratische verhoudingen tot stand gebracht worden, waar burgers niet met de voeten stemmen, maar met hun mond de dialoog aangaan. Mondige burgers moeten zich actief kunnen bemoeien met het onderwijs, het welzijnswerk, de politie- en veiligheidszorg, de gezondheidszorg en andere publieke voorzieningen. In deze Agenda voor een democratische cultuur kritiseren zes prominente GroenLinksers de hegemonie van de markt en schetsen de richting van mogelijke alternatieven. Daarmee pogen zij een aanzet te geven voor een wezenlijk andere bestuurlijk-institutionele cultuur, die mensen verleidt zich tot elkaar te verhouden, die mensen uitnodigt om verantwoordelijkheid te nemen en die afscheid neemt van het consumptieve marktdenken.

De auteurs:
Jos van der Lans, Eerste-Kamerlid
Evelien Tonkens, Tweede-Kamerlid
Carolien van Dullemen, directeur Wetenschappelijk Bureau Ruud Grondel, wethouder Haarlem
Roel van Gurp, voormalig wethouder Tilburg
Herman Meijer, voormalig wethouder Rotterdam
Bob van Schijndel, Eerste-Kamerlid

Omvang 28 pagina's Prijs 5 euro ISBN 90-72288-35-1 Publicatie bestellen: info@groenlinks.nl.

Wat beweegt de beweging? In gesprek met Nederlandse Andersglobalisten. De Nederlandse andersglobalisten, wie zijn dat eigenlijk? Zijn het de honderden studenten die afkomen op lezingen van Naomie Klein, José Bové of Noreena Hertz? Zijn het de beroepslobbyisten van Novib of Greenpeace? Of zijn het de linksradicalen die vinden dat instituten als de WTO, het IMF en de Wereldbank moeten verdwijnen? Ze voelen zich allemaal onderdeel van de beweging. Maar ze komen uit volstrekt verschillende politieke culturen. Het gemeenschappelijke dat ze delen is de kritiek op de huidige globalisering, waar handelsbelangen belangrijker zijn dan mens en milieu. En waar machtspolitiek kenmerkend is voor de besluitvorming in mondiale instituten als het IMF, de Wereldbank en de WTO. De 'andere globalisering' waarvoor de organisaties staan is minder makkelijk in twee zinnen samen te vatten. De diversiteit is groot. De globaliseringsbeweging wordt daarom ook wel aangeduid als de beweging van 'één nee' en 'vele ja's'.
Benieuwd naar de verschillen én de overeenkomsten tussen de uiteenlopende organisaties heeft het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks elf andersglobalisten globalisten geïnterviewd over globaliseringsvisies en veranderingsstrategieën.

De auteurs:
Willem Verhaak, stafmedewerker Wetenschappelijk Bureau GroenLinks Dennis de Hoogh, stagiair bij het Wetenschappelijk Bureau GroenLinks Michel Nijland, stagiair bij het Wetenschappelijk Bureau GroenLinks

Omvang 28 pagina's Prijs: 2,50 euro
Publicatie bestellen: info@groenlinks.nl.

In de greep van de angst: het immigratiedebat na 11 september Het immigratiedebat in Nederland is na de aanslagen van 11 september volledig van toon en inhoud veranderd. Een nieuw politiek discours over immigratie heeft terrein gewonnen: immigratie wordt vooral gezien als bedreiging van 'onze' samenleving en als oorzaak van tal van maatschappelijke problemen; beteugeling van immigratie wordt daarbij gepresenteerd als de ultieme remedie.
De kentering in het immigratiedebat werd vooral duidelijk in de aanloop naar de laatste verkiezingen. Het feit dat immigratie werd gepromoveerd tot hoofdthema in de verkiezingsstrijd was niet nieuw. Ook bij eerdere verkiezingen was immigratie regelmatig inzet van felle debatten. Nieuw was de manier waarop het debat werd gevoerd. Harry van den Berg en Gerrit Pas ontrafelen het nieuwe debat over immigratie: de vooronderstellingen, redeneringen, feiten en ficties. Ze laten zien dat het nieuwe discours een mooi voorbeeld is van wishfull thinking, waarbij de werkelijkheid er niet echt toe doet. Daarom valt te vrezen dat het beleid dat op basis hiervan wordt gevoerd in de praktijk averechts zal uitpakken. Het is dus hoog tijd om het immigratiedebat uit de beklemming van angst en paniek te bevrijden; kortom, voor een open en zakelijk debat. De auteurs schetsen het perspectief voor deze verandering en pleiten voor een herwaardering van de uitgangspunten van een realistisch en menswaardig immigratiebeleid.

De auteurs:
Harry van den Berg, universitair hoofddocent bij de afdeling methoden en technieken van de faculteit der sociaal-culturele wetenschappen (Vrije Universiteit Amsterdam)
Gerrit Pas, politicoloog en stafmedewerker van het Wetenschappelijk Bureau GroenLinks.

Omvang: 44 pagina's Prijs 5 euro ISBN 90-72288-34-3 Publicatie bestellen: info@groenlinks.nl.

De staatsgreep van de zesde macht?
Terugtredende overheid. Sturen op hoofdlijnen. Kerntaken. Privatisering. Uitbesteding. Het zijn centrale begrippen in bijna elke beleidsdiscussie van het afgelopen decennium.

Achteraf gezien, is een krimpende overheid niet per se een `voordeliger' overheid gebleken. Want tegenover het afstoten van taken en reductie van het aantal ambtenaren staat de intocht van de consultants, de externe adviseurs. Kennis die bij de overheid is weggevloeid, moet weer duur worden ingekocht. De uitgaven voor deze `externen' zijn de afgelopen jaren explosief gestegen.Tenminste, dat is het vermoeden. Want een juist inzicht in de kosten is moeilijk te krijgen.

De toegenomen externe advisering en uitbesteding heeft niet alleen een financiële kant. Ook de rol van de externen is niet altijd duidelijk. Er is een schemergebied ontstaan waarin adviseurs,bestuurders en ambtenaren hun werk doen.Transparantie van bestuur en democratische controle zijn ver te zoeken.

Hoe kan het werk van externe adviseurs tot verbetering van de kwaliteit van het openbaar bestuur kan leiden? En: hoe kan het primaat van de politiek worden hersteld? Dat zijn de centrale vragen waarop in. De staatsgreep van de zesde macht? een antwoord wordt gegeven. Download hier een pdf-versie van De staatsgreep van de zesde macht? (Om dit bestand te kunnen lezen heeft u Acrobat Reader nodig) Diversiteit in de polder
GroenLinks en de multiculturele samenleving
Samenstelling: Gerrit Pas
GroenLinks is altijd optimistisch geweest over de multiculturalisering van Nederland. Het motto was `culturele openheid' en de politieke inzet achterstandbestrijding. Er werd vooral nagedacht over de sociaal-economische dimensie, minder over culturele verschillen. Hoe moet culturele diversiteit beoordeeld worden? Zijn `eigen' organisaties van allochtonen een wenselijke vorm van maatschappelijke participatie of een sta-in-de-weg voor integratie? Gaat het om erkennen van culturele identiteiten of om het organiseren van het verschil? En wat is de verhouding tussen deze maatschappelijke pluriformiteit en de sociale cohesie?Auteurs: Jan Willem Duyvendak, Meindert Fennema, Ruben Gowricharn, Sjaak Koenis, Flip Lindo, Baukje Prins, Jean Tillie en Joke van der Zwaard.
fl. 19,50 (exclusief portokosten)(boek, 2001, 72 blz.) Prijs op GroenLinkscongres 31 maart: fl. 15,-

Publicatie bestellen: info@groenlinks.nl.

Met alle geweld voorkomen
Samenstelling: Farah Karimi e.a.
De oorlog op de Balkan heeft nog eens onderstreept dat de politiek meer moet nadenken over conflictpreventie. In deze nota de visie van GroenLinks op conflictpreventie, met concrete voorstellen voor inbedding in het Nederlandse buitenlandbeleid.
fl. 2,50 (werkboek, 2000, 32 pag.)

Chaos en Orde
Redactie: Thomas Schillemans
Begin 2001 verschijnt de vijfde Nota Ruimtelijke Ordening. In deze publicatie wordt het brede terrein van de ruimtelijke ordening verkend en worden nieuw perspectieven voor GroenLinks naar voren gebracht. Het resultaat is een kritische analyse van het GroenLinks gedachtengoed en een presentatie van prikkelende toekomstvisies. Het gaat onder meer over ICT en de inrichting van de ruimte, de Randstad als ontspannen metropool, het slechte huwelijk tussen mobiliteit en ruimtelijke ordening, boeren als landschapsbeheerders en een pleidooi voor een offensieve grondpolitiek. De bundel bevat bijdragen van Michiel Bussink, Marcel Bullinga, Jeroen Saris, Boelie Elzen, Arie van den Brand, Ineke van Gent en Jos van der Lans.
fl. 19,50 (boek, 2000, 80 pag.)

Arbeidsmigratie
Samenstelling: Gerrit Pas
De eigen bevolking vergrijst, vacatures blijven openstaan. De roep om arbeidskrachten van buiten de EU te halen wordt steeds luider. Maar het Europese beleid is nog steeds gericht op beperking van de toestroom van immigranten. Moet dit veranderen? Deze reader bevat recente artikelen over het onderwerp arbeidsmigratie. fl. 5,- (werkboek, 2000, 35 pag.)

Regeringsverantwoordelijkheid
Samenstelling: Thomas Schillemans
Her en der wordt gespeculeerd over de mogelijkheden en moeilijkheden voor GroenLinks als regeringspartij. De ervaringen in vijf Europese landen laten zien wat de kansen en obstakels zijn. In deze reader zijn tien belangwekkende artikelen over dit onderwerp bijeengebracht. fl. 5,- (werkboek, 2000, 42 pag.)

Neo-verzuiling of neo-verschraling?
Samenstelling: Gerrit Pas
In de eerste helft van 2000 woedde het debat over het `Multiculturele drama'. Deze reader bevat bijdragen van bekende GroenLinksers aan deze discussie: o.a. Femke Halsema, Jos van der Lans, Mohamed Rabbae, Jan Willem Duyvendak en Herman Meijer.
fl. 5,- (werkboek, 2000, 45 pag.)

Menging of verzuiling
Anneloes Berns
Zwarte en witte scholen, bejaardenhuizen op etnische grondslag, `eigen' sportverenigingen, omroepen, verzekeringen. Zijn deze ontwikkelingen nadelig voor de integratie of zijn er ook voordelen? Wat kan mensen in een multiculturele samenleving binden? In hoeverre moet menging of juist verzuiling gestimuleerd worden? Centrale vragen in dit literatuuronderzoek naar de begripopen integratie en sociale cohesie.
fl. 5,- (werkboek, 2000, 40 pag.)

Het Pluche: GroenLinks lokaal aan de macht
Jelle van der Meer
Hoe is het mogelijk dat GroenLinks in Amsterdam compromissen sluit met de VVD? Wat is de reden dat GroenLinks in Nijmegen al na een half jaar uit het college is gezet? Wat is het geheim van GroenLinks Wageningen waar GroenLinks 25 procent van de stemmen haalde? GroenLinks is op lokaal niveau van een oppositiepartij veranderd in een partij die ook meebestuurt. Hoe verloopt dat meebesturen? Wat weet GroenLinks voor elkaar te boksen? De bestuurservaringen op lokaal niveau zijn des te interessanter nu steeds vaker wordt gesproken over GroenLinks als potentiële regeringspartij.
fl. 15,- (boek, 1999, 55 pag.)

Europese veiligheid na Kosovo
In het kader van het debat over het Europese veiligheidsbeleid heeft GroenLinks een werkdocument gemaakt. Het bevat drie bijdragen: een evaluatie van de Kosovo-oorlog door Kees Kalkman (internationaal secretaris GroenLinks), een evaluatie van de opstelling van de Kamerfractie door Marijke Vos, en een stuk over veiligheidsdilemma's na Kosovo van WB-medewerker Gerrit Pas
Fl. 2,50 (werkboek, 1999, 13 pag.)

Lokaal jeugdbeleid
Samenstelling Gerrit Pas
Verslag van een bijeenkomst over preventief jeugdbeleid en de regierol van de gemeente. Met inleidingen, tips voor raadsleden, literatuursuggesties en een stappenplan voor jeugdparticipatie. fl. 5,- (werkmap, 1999, 50 pag.)

De cliënt aan het roer
Janny Lagendijk en Paul Basset
Discussienota over de modernisering van de AWBZ en WVG. Om het werkelijk participeren van mensen met een handicap mogelijk te maken is een combinatie nodig van een landelijke politiek die bepaalt waar recht op is, gemeenten die als betaalkantoor optreden en cliënten die met een persoonsgebonden budget zelf bepalen welke zorg zij willen ontvangen en van wie zij die willen ontvangen.
fl.2,50 (werkmap, 1998, 20 pag.)

Met status: een pleidooi voor progressieve Europese migratiepolitiek Femke Halsema, Joost Lagendijk e.a.
Met acht voorstellen voor minimumnormen voor behandeling van asielzoekers, een Europese Ontheemdenregeling, legale arbeidsmigratie en voorwaarden voor legalisatie van illegale migranten. fl. 2,50 (werkmap, 1999, 8 pag.)

Onderwijs als fundament: GroenLinks investeert in de toekomst 1998-2002
Ed van Dael, Gerrit Pas en Mohamed Rabbae
In een complexe en dynamische samenleving als de Nederlandse is het zaak het onderwijs zodanig toe te rusten dat zij haar maatschappelijke spilfunctie kan vervullen. Kwaliteit en toegankelijkheid zijn daarbij de twee ijkpunten. De publicatie pleit o.a.voor investeringen in kleinere klassen, verbetering van de positie van de leerkracht, het beroepsonderwijs, tweedekansonderwijs
Gratis (werkboek, 1998, 13 pag.)

Recht op bescherming
Redactie: Tjitske Lingsma en Gerrit Pas
Auteurs: Tineke Strik, Richard Wouters en Bram van Ojik Antwoord op prangende vragen over het asielbeleid. Hoe kan het aanscherpingsbeleid worden gekeerd? Hoe kan in Europees verband worden bijgedragen aan een humaan beleid?
fl. 16,- (boek, 1997, 86 pag.)

Een toekomst in aanbouw
Paul de Beer, Jacobus Delwaide, Caroline van Dullemen, Jan Willem Duyvendak, Herman van Gunsteren, Lucas Reijnders en Paul Rosenmöller Zeven essays op weg naar een nieuw politiek programma voor GroenLinks. fl. 10,- (boek, 1997, 80 pag.)

Groen ondernemen: werken aan milieu-innovatie in bedrijven Redactie: Paul Basset en Jan Kastje
Zonder medewerking van het bedrijfsleven valt een duurzame ontwikkeling niet te realiseren. Deze publicatie analyseert de mogelijkheden die bedrijven hebben om het milieu in hun bedrijfsvoering te integreren, en welke middelen overheden, consumenten, milieuorganisaties en vakbonden ter beschikking staan om het bedrijfsleven daarbij een handje te helpen. fl. 20,- (boek, 1997, 120 pag.)

Nieuwe werkgelegenheid: een inventarisatie van positieve werkgelegenheidseffecten bij een effectief milieubeleid Gerrit de Wit
Studie in opdracht van GroenLinks uitgevoerd door het Centrum voor energiebesparing en schone technologie
fl. 10,- (boek, 1996, 32 pag.)

Wie het milieu spaart, bespaart: hoe groene modernisering en sociale politiek samengaan
Jacques van Nederpelt, Wieger van den Bos en Paul Basset fl. 5,- (boek/gekopieerde versie, 1996, 64 pag.)

In de voetsporen van de toekomst: naar een integraal buitenlands beleid
Redactie: Gerrit Pas en Rodrigo Pinto Scholtbach Voorstellen voor een ander buitenlandsbeleid dat de grenzen van het eigenbelang overstijgt.
fl. 10,- (boek, 1995, 80 pag.)

Het zekere voor het onzekere: de noodzaak van een collectief stelsel van bovenminimale uitkeringen
Redactie: Henk Krijnen
De bundel prikt mythen over de privatisering door. Een ministelsel is onmogelijk. De belangrijkste sociale risico's lenen zich niet voor particuliere bijverzekering op grote schaal. Alleen in een publiek stelsel kunnen de inkomensgevolgen van werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en ziekte op een solidaire wijze verzekerd worden.
fl. 10,- (boek, 1995, 272 pag.)

De groene doorbraak
Lucas Reijnders, Ria Beckers, Leo Jansen en Henk Tieleman Een groene toekomst vraagt om een groene doorbraak in denken en doen. fl. 15,- (boek, 1994, 60 pag.)

Het Centraal Planbureau in Politieke Zaken
Redactie: Harry van de Berg, Gert Both en Paul Basset Over de rol van het Centraal Planbureau in de politieke besluitvorming in Nederland.
fl. 10,- (boek, 1993, 96 pag.)

-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl