Nederlandse Vereniging van journalisten

28/11/2002 NVJ Sectie Dagbladen Nieuwsbrief
HDC-Zuid en de NVJ

In overleg met de redactiecommissie van de drie HDC-Zuid titels een tweede NVJ-nieuwsbrief.

Sociaal plan

1. De besprekingen over het sociaal plan met de directie vorderen. NVJ en de vakbonden van het niet journalistieke personeel hebben de directie bereid gevonden de zoektermijn van het moment van boventalligverklaring tot een eventueel onvrijwillige beëindiging van het dienst verband te verlengen naar 21 maanden vanaf 45 jaar en 15 maanden tot en met 44 jaar.

2. Er komt ook een mobiliteitsregeling, dat is een vergoeding als men zelf na de boventallig- verklaring vrijwillig vertrekt. De premie is een percentage van het jaarsalaris gekoppeld aan dienstjaren en is hoger als men snel vertrekt, dat wil zeggen binnen drie weken, en zakt vervolgens in de perioden van 3 weken tot 4 maanden en daarna 4 en 6 maanden en 6 en 8 maanden..

3. Over een tijdelijke inkomenscompensatie om van volledig dienstverband naar 80% dienstverband te gaan zijn we het met de uitgever nog niet eens. Uit een eerste onderzoek blijkt interesse voor de deze mogelijkheid. Er zitten ook voor het individu wel haken en ogen aan die door de NVJ nader met de leden dienen te worden besproken.

4. De als boventallig aangemerkte journalist van 55 jaar en ouder komt in aanmerking voor ontslagbescherming indien er gebruik wordt gemaakt van de 57.5 regeling. De 57.5 jarige ontvangt doorbetaling van het dan geldende bruto-salaris tot de 60 jarige leeftijd. Vanaf die leeftijd ontvangt betrokkene pre-pensioen of vut aangevuld tot het bedrag van de spilleeftijd .

5. Een probleem dat nog dient te worden opgelost met de werkgeversvereniging NDP en het vut/pre-pensioenfonds betreft het behoud van rechten voor oudere ontslagen redacteuren die vervolgens niet kunnen voldoen aan de tien jarentermijn.

Plenaire redactievergadering
Het sociaal plan is maar één aspect in het geheel van de reorganisatie.
De NVJ zou ook graag betrokken worden bij de discussie hoe de drie titels de komende tijd met minder redacteuren de abonnee afkalving tegemoet zal treden. Ook bij andere kranten praten we momenteel over dergelijke vraagstukken en kruisbestuiving kan geen kwaad. Alleen maar reductie van redacteuren en een conversie naar ochtend lijkt ons in elk geval geen volledige oplossing.

Juridisch spreekuur
Als er een principe-akkoord ligt over het sociaal plan zullen we de tekst voorleggen in een NVJ-ledenvergadering. Om te voorkomen dat er daar dan verwarring ontstaat over de tekst, de algemene goedkeuring en veel individuele maatpakvragen zullen we in dezelfde periode een spreekuur organiseren bemand met NVJ-juristen/advocaten.

U hoort van ons, wij hopen van u te horen over een eventuele plenaire redactievergadering.

Met vriendelijke groet,
Hans Verploeg mede namens Linda Lemmens