Bureau Drechtsteden


Persbericht

Presentatie Tussenbalans Strategisch Economisch Profiel op 28 november a.s.

Op donderdag 28 november 2002 wordt in Dordrecht de Tussenbalans van het Strategisch Economisch Profiel (SEP) gepresenteerd. Eén van de concrete resultaten van het SEP is de oprichting van een Koepel Beveiliging Bedrijventerreinen in de Drechtsteden. Tijdens de bijeenkomst wordt het convenant officieel ondertekend.

Het belangrijkste project uit het Strategisch Economisch Profiel is de ontwikkeling van Shipping Valley. De voornaamste doelstelling is het stimuleren en faciliëren van de voor de regio kenmerkende bedrijvigheid op het water: binnenvaart en logistiek, scheepsbouw en baggerindustrie. Prof. dr. ir. Gerrit Wormmeester is gevraagd om op te treden als adviseur van het Bestuurlijk Overleg SEP. Vanuit zijn ervaring constateert hij dat overheden en bedrijfsleven steeds meer moeten samenwerken om door innovatie en vernieuwing problemen te kunnen aanpakken. In Nederland ziet Wormmeester het goederenvervoer over de weg steeds verder in het nauw raken. De Drechtsteden kunnen hier uitstekend van profiteren. De regio beschikt namelijk over de drukst bevaren rivieren van West-Europa (de Merwede en Oude Maas) en over zeehavens die geschikt zijn voor de kustvaart.

De Ontwikkelingsvisie Shipping Valley wordt op 28 november gepresenteerd. Demissionair staatssecretaris van Economische Zaken, de heer J.G. Wijn, neemt het eerste exemplaar van de ontwikkelingsvisie in ontvangst. Andere projecten van het Strategisch Economisch Profiel die tijdens de bijeenkomst aan de orde komen, zijn onder meer de mogelijkheden voor bedrijven rondom de Spoorzone, samenhang in detailhandel, horeca en leisure, mobiliteit in de Drechtsteden, Gezondheidszorg in de 21ste eeuw en Revival Technisch Onderwijs.

In 2000 werd de aftrap voor het Strategisch Economisch Profiel gegeven. De drie partners in het SEP, de Kamer van Koophandel, de Drechtsteden en de Provincie Zuid-Holland, ontwikkelden een gezamenlijke visie op de economische toekomst van de regio. De uitgangspunten van het SEP werden destijds overhandigd aan toenmalig staatssecretaris Ybema. Door de groeiende samenwerking tussen de Drechtsteden en de oprichting van de Regionale
Ontwikkelingsmaatschappij ROM-D ontstond zowel bij het bedrijfsleven als bij overheden behoefte aan een integrale economische visie op de toekomst en een bijbehorend actieplan. Een tweede aanleiding was het feit dat de economische groei in de Drechtsteden, in vergelijking met andere regio=s, achterbleef op het gebied van export, werkgelegenheid en investeringen.

Dordrecht, 21 november 2002