Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch



Woudrichem, 28 november 2002 Waterschapsbesturen geven groen licht voor fusie

Fusie Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch en Waterschap Rivierenland bijna een feit.

Op vrijdag 22 november en woensdag 27 november jl. gingen de besturen van Waterschap Rivierenland en Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch unaniem akkoord met het plan voor fusie. Hiermee komt de fusie tussen beide waterschappen wel heel dichtbij. De laatste stap die officieel nog genomen dient te worden is goedkeuring van de beide provincies. Volgens de planning zal de fusie in het voorjaar van 2003 worden behandeld door Provinciale Staten van Brabant en Gelderland. De fusie kan dan per 1 januari 2005 een feit zijn.

Werkwijze

Volgens de goedgekeurde plannen blijven de structuren en werkwijze van Waterschap Rivierenland na fusie onveranderd en worden de werknemers van Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch in de bestaande organisatie ingepast. De betrokken Ondernemingsraden hebben ook ingestemd. Tevens is het Georganiseerd Overleg van de fusieplannen op de hoogte gebracht en hebben zij op het plan gereageerd. Zowel ondernemingsraden en het (bijzonder) georganiseerd overleg zullen goed bij het vervolgtraject worden betrokken.

Redenen van de fusie

Aan deze fusie ligt een aantal waterhuishoudkundige argumenten ten grondslag. Zo zijn beide waterschappen gesitueerd in de rivierdelta van Rijn en Maas, die door de Commissie Waterbeheer 21^ste eeuw is benoemd tot het stroomgebied Rivierengebied. Alle twee kennen ze een zelfde problematiek op het gebied van waterkering (dijkbeheer, ruimte voor de rivier, noodoverloopgebieden, groene rivieren) en waterbeheer (kwelwater, baggerproblematiek). Tevens hebben ze te maken met dezelfde geomorfologische omstandigheden (stroomruggen en komgronden). Daarnaast telt ook mee dat door te fuseren tot één waterschap de mogelijkheid bestaat om één stem te laten horen in overleg op landelijk en Europees niveau. Bijvoorbeeld met betrekking tot de Europese Kaderrichtlijn Water. Tenslotte zal in het kader van schaalvergroting het Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch op termijn genoodzaakt zijn te fuseren.

Plan van Aanpak

In 2003 vinden de bestuursverkiezingen bij Waterschap Rivierenland plaats. Vanuit Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch zullen volgens het plan van aanpak in 2004 zeven hoofdingelanden worden aangewezen die samen met het nieuwe bestuur van Waterschap Rivierenland een overgangsbestuur gaan vormen. Speciale verkiezingen voor aanwijzing van deze zeven hoofdingelanden worden niet georganiseerd. Er is gekozen om een aantal van de zittende bestuursleden (om praktische redenen en ter wille van de continuïteit) op te nemen in het overgangsbestuur. Het overgangsbestuur zal tot medio 2007 bestaan uit 43 leden dat bij de verkiezingen voor het hele gebied wordt teruggebracht tot 36 leden. In deze overgangssituatie zullen deze zeven hoofdingelanden afkomstig van het Hoogheemraadschap een derde afdeling vormen naast de bestaande twee afdelingen Noord en Zuid van Waterschap Rivierenland. In het dagelijks bestuur zal één bestuurslid afkomstig zijn van het Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch. Over deze voorstellen zal overleg plaatsvinden met de betrokken provincies.

De medewerkers van het Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch (circa vijftig mensen) worden ingepast in de organisatie van Waterschap Rivierenland (circa 500 mensen).

De komende twee jaren tot aan de fusie worden gebruikt om alvast zoveel mogelijk tot integratie van beide organisaties te komen. Zowel op het gebied van de taken (bijvoorbeeld Ruimte voor de Rivier of Waterzuivering) van het waterschap als op personeelsgebied. Op deze manier wordt er op een soepele manier toe gegroeid naar één geïntegreerde organisatie.