Ingezonden persbericht

Persuitnodiging

Amsterdam, 20 november 2002.

Geachte redactie,

Graag nodigen wij u donderdag 28 november a.s. om 16:00 uur uit in het Persmuseum / IISG aan de Cruquiusweg 31 te Amsterdam voor de officiële ontsluiting van 126 jaargangen van De Groene Amsterdammer. Het oudste onafhankelijke en zelfstandige opinieweekblad zal vanaf dat moment met haar jaargangen 1877 tot en met 1940 voor iedereen gratis toegankelijk en volledig doorzoekbaar zijn via internet (www.groene.nl). De digitalisering kwam mede tot stand dankzij bijdragen van het Prins Bernard Cultuurfonds, het VSB-fonds en ZyLAB Europe BV. Tevens wordt deze middag het eerste exemplaar van het boek "De Groene Amsterdammer van 1877 - Geschiedenis van een dwars weekblad" gepresenteerd.
Rob Hartmans, auteur van het boek, zal symbolisch het eerste exemplaar overhandigen aan Hubert Smeets, per 1 januari 2003 de nieuwe hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer.

Veiligstelling cultureel erfgoed
Delen van het archief, met name van 1877 tot 1900, verkeren in extreem slechte staat. In die periode werd kwalitatief slecht papier gebruikt wat verzuring en zwarte gaten tot gevolg heeft. De jaargangen van De Groene vormen een schatkamer waarin een belangrijk deel van het Nederlands cultureel erfgoed ligt opgeslagen. Door de digitalisering, die is uitgevoerd met behulp van de ZyIMAGE-software van ZyLAB, is het hele archief veiliggesteld en kan in de gehele tekstuele inhoud worden gezocht. Een 100% kopie van het oorspronkelijke document met de daarin gezochte trefwoorden gemarkeerd, verschijnen op het beeldscherm. Het archief is vanaf 28 november bereikbaar via www.groene.nl.

28 november 2002
Persmuseum / IISG, Cruquiusweg 31, Amsterdam
Programma
16:00 uur Ontvangst
16:30 uur Rob Hartmans overhandigt eerste exemplaar aan Hubert Smeets 16:35 uur Presentatie Hubert Smeets
16:45 uur Officiële ontsluiting van digitaal archief door Al M'charek, ZyLAB Benelux BV
17:00 uur Borrel en gelegenheid tot vragenstellen aan de sprekers

Graag vernemen wij van u of u op onze uitnodiging ingaat. Wilt u uw antwoord aan ons laten weten door middel van bijgaande antwoordfax of via e-mail: prinflux@cs.com.

Met vriendelijke groet, namens ZyLAB Benelux BV,
Marald Brons
Influx PR

Over De Groene Amsterdammer
De Groene Amsterdammer bestaat dit jaar 125 jaar. Sinds de oprichting in 1877 richt De Groene Amsterdammer zich op politiek, economie, filosofie, kunst en cultuur. Het is eerder een maatschappelijk dan een politiek blad. Het is het oudste onafhankelijk en zelfstandige opinieweekblad van Nederland. De huidige redactie, de jongste binnen de Nederlandse pers, werkt in een rijke traditie: gedurende zijn hele bestaan is De Groene Amsterdammer een platform voor toonaangevende en gerenommeerde journalisten, schrijvers en kunstenaars. Onder hen bevonden zich befaamde auteurs als Frederik van Eeden, Carry van Bruggen, Menno ter Braak en Simon Vestdijk en de tekenaars Jordaan en Opland. Van later datum zijn Martin van Amerongen, Geert Mak, Theodor Holman, H.J.A. Hofland en Henk van Os. Per 1 januari a.s. treedt Hubert Smeets aan als nieuwe hoofdredacteur. Meer informatie over de Groene Amsterdammer kan gevonden worden op www.groene.nl.

Over ZyLAB
ZyLAB is een snelgroeiend en winstgevend Nederlands bedrijf, gevestigd in Amsterdam Zuidoost. In 1983 was ZyLAB de eerste met een volledig programma voor full-text retrieval in een PC-omgeving genaamd ZyINDEX. ZyINDEX was met name geliefd voor het doorzoeken van grote hoeveelheden elektronisch files in PC omgevingen. Sinds 1991 concentreert ZyLAB al haar ontwikkeling en marketing op ZyIMAGE, gericht op het leveren van de beste zoekmachine voor papieren documenten. Hierdoor heeft ZyLAB nu een complete oplossing voor het archiveren, doorzoeken, vinden, organiseren, delen en reproduceren van alle papieren én elektronisch kantoor documenten met een ongeëvenaard gebruiksgemak. Wereldwijd heeft ZyLAB meer dan 700.000 licenties verkocht en heeft operationele installaties op meer dan 7.500 verschillende locaties. ZyLAB heeft diverse kantoren in Europa, de Verenigde Staten en Azië. Alle software wordt in Nederland ontwikkeld. Meer informatie kan worden gevonden op www.zylab.nl

Antwoordformulier

Presentatie boek en ontsluiting van het digitale archief van "De Groene Amsterdammer"

Medium:.......................................................................


---

Naam:.........................................................................


---

Adres:........................................................................


---

Faxnummer:....................................................................


---

Telefoonnummer:...............................................................


---

E-mail:.....................â⤦⤦⤦⤦⤦.....................⤤¦â¤¦â¤¦â¤¦â¤¦...…………………………………………… ¦â¤¦â¤¦

Zal wel/niet* aanwezig zijn op donderdag 28 november 16:00 uur in het Persmuseum in Amsterdam


* Doorstrepen wat niet van toepassing is.

U kunt ook bellen met Marald Brons van Influx PR op telefoonnummer: 055 - 366 30346.