NMBS

Het mediabericht hieronder geeft een overzicht van de werkzaamheden op het belgische spoorwegnet voor de komende maand. Voor de actuele stand van zaken, raadpleeg onze sectie "info werken". Deze informatie wordt meerdere malen per maand bijgewerkt.

Werfinfo
van maandag 25 november tot dinsdag 31 december 2002

Als binnenlandse én internationale transportmaatschappij heeft de NMBS een actieve rol te spelen in de mobiliteitsproblematiek. Hiervoor is het nodig om het net steeds beter uit te bouwen. Zoals iedere maand zijn er op het spoornet werven gepland om dit doel te bereiken. Sommige hiervan kunnen een invloed hebben op het treinverkeer. Het kan ook nodig zijn dat de treindienst wordt aangepast.

Om de klanten te informeren geeft de NMBS maandelijks een overzicht van lopende werken. Eventuele gevolgen voor het treinverkeer worden daarbij aangegeven.

Het spreekt voor zich dat niet alle werven even lang duren of op dezelfde dagen gebeuren. In chronologische volgorde zijn er 22 werken gepland in de week van 25 november tot 1 december, 27 in de week van 2 tot 8 december, 24 in de week van 9 tot 15 december, 12 in de week van 16 tot 22 december en 9 in de week van 23 tot 29 december.

Het is bovendien mogelijk dat de geplande data en gegevens hieronder worden gewijzigd, bijvoorbeeld door slechte weersomstandigheden of als er moeilijkheden zijn bij de afwikkeling van een werf.

Hieronder staan de werven tot eind december 2002:


1. Station Brussel-Zuid: Verschillende werken die zullen duren tot 15 december 2005. 's Nachts zijn een aantal sporen buiten dienst. Er zijn ook plaatselijke omleidingen.

2. Station Leuven: Werkzaamheden ter verhoging van de snelheid tot 160 km/uur voor de doorrit in het station en aansluiting van de hogesnelheidslijn met het klassieke spoorwegnet. Door deze werken gelden er snelheidsbeperkingen.De werken zullen tot 2006 duren. Sporen 3 en 4 zijn buiten dienst.

3. Station Antwerpen-Centraal: Volledige ombouw tot een station met verschillende verdiepingen en aanleg van een noord-zuidverbinding. De werken lopen tot 15 juni 2006. Er zijn slechts drie sporen in dienst.

4. Lijn 36 - Brussel - Leuven: Modernisering van de lijn en uitbreiding tot vier sporen om het treinverkeer vlotter te laten verlopen. De uitbreidingswerken tot vier sporen zullen duren tot 15 december 2005.

5. Station Luik-Guillemins: Herinrichting en modernisering van het station waarbij sommige sporen buiten dienst zijn. De werkzaamheden lopen door tot 15 december 2005.
6. Lijn Athus - Maas: Tussen Athus, Bertrix en Dinant wordt de laatste hand gelegd aan de elektrificatiewerken (tot 15 december 2002) op de achtereenvolgende baanvakken.

7. Station Namen: Herinrichting van het station. Enkele sporen zijn buiten dienst. Deze werken staan geprogrammeerd tot 15 juni 2005. In het bijzonder tot 2 december kan de stiptheid van het treinverkeer op de assen Brussel-Luxemburg en Luik-Rijsel negatief beïnvloed worden..

8. Lijn 130 A Charleroi - Erquelinnes: Tussen Lobbes en Erquelinnes worden een aantal bruggen over de Samber vernieuwd, wat tot kleine vertragingen leidt. Er is slechts één spoor beschikbaar tussen La Buissière en Lobbes. Er zijn op deze lijn werken gepland tot in 2011.

9. Lijn 36 C Zaventem - Brussel-Nationaal-Luchthaven: Tot 15 december 2004 gebeuren er aanpassingen aan de sporen in het station van Zaventem. De treinen op de lijn Zaventem -
Brussel-Nationaal-Luchthaven moeten tijdens deze periode over één spoor rijden. Hiervoor is al een aangepaste treindienstregeling in gebruik.

10. Lijn 108 Brussel- Binche: Tot en met 14 december is door het op enkel spoor brengen van de lijn tussen La Louvière-Zuid en Binche, de treindienst in beide richtingen zowel in de week als in het weekend aangepast. Dit gebeurt als voorbereiding op de nieuwe dienstregeling die op 15 december 2002 zal worden ingevoerd.
11. Lijn 34-43 Liers - Jemelle: Tot 13 december gebeuren in het station van Luik-Guillemins aanpassingswerken aan sporen en bovenleidingen. In de week rijden de treinen op de verbinding Jemelle-Herstal/Liers niet verder dan het station van Luik-Guillemins, en dat in beide richtingen.
12. Lijn 162 Namen - Luxemburg: Op 25 november en op 2, 5, 6, 9, 10, 12 en 13 december rijden de treinen op enkel spoor tussen Namen en Naninne door werkzaamheden aan de sporen in het station Namen. De L-treinen die tussen Namen en Ciney rijden, met Ciney als eindstation, zullen niet rijden. De L-treinen daarentegen die Namen en Arlon verbinden, rijden tussen 10 en 16 uur, zodat om de twee uur een trein rijdt tussen Namen en Ciney.
13. Lijn 36 Brussel - Luik: Sommige nachten tussen 26 november en 21 december wordt gewerkt in het station Luik-Guillemins. De laatste vier treinen naar Luik-Welkenraedt worden daarom omgeleid. Dit geeft aanleiding tot vertraging van ongeveer 15 tot 20 minuten bij aankomst in Luik en naar Welkenraedt. Er rijden pendeltreinen tussen Angleur en Luik en tussen Borgworm en Ans is er een pendeldienst via de weg.

14. Lijn 130 Namen - Charleroi: Op de zaterdagen 30, november, 7 en 28 december wordt aan de seininrichting gewerkt tussen Tamines en Charleroi. Daardoor lopen de L-treinen en de IC D-treinen Herstal
- Rijsel ongeveer 5 minuten vertraging op.
15. Lijn 53 Gent - Leuven: De weekends van 30 november en 1 december, 7-8 december en 14-15 december worden de dwarsliggers tussen Dendermonde en Mechelen vernieuwd. De IR f-treinen Kortrijk - Gent
- Dendermonde - Mechelen hebben daardoor een vijftal minuten vertraging.

16. Lijn 37 Luik-Aken: Tussen Verviers en Welkenraedt worden de rails vervangen tijdens de weekends van 30 november en 1 december, 7-8 december en 14-15 december. Sommige L-treinen rijden niet tussen Verviers-Centraal en Welkenraedt. De IC A treinen Oostende-Eupen, de Thalys-treinen en de L-treinen zullen met vijf minuten vertraging rijden. Sommige IC A treinen zullen onderweg op bijkomende plaatsen stoppen.

17. Noord-Zuid-verbinding: Tijdens de weekends van 30 november en 1 december, 7-8, 14-15 en 21-22 december wordt gewerkt aan de tunneluitrustingen. Twee sporen tussen zullen dan buiten dienst zijn. Sommige treinen in de Noord-Zuid-verbinding worden omgeleid. In Brussel-Centraal zijn er daardoor spoorveranderingen. Dit brengt lichte vertragingen met zich mee.

18. Lijn 139 Leuven - Ottignies: De weekends van van 30 november en 1 december, 7-8, 14-15 en 21-22 december gebeurt er onderhoud aan de sporen. Hierdoor rijden de treinen over een spoor tussen Sint-Joris-Weert en Waver of tussen Waver en Ottignies. Kleine vertragingen.

19. Lijn 78 Bergen-Doornik: Op 1 december wordt gewerkt tussen Maurbay en Doornik. De IC D- treinen Rijsel-Luik-Liers rijden met beperkte vertragingen.

20. Lijn 35 Leuven - Hasselt: Op zaterdag 21 december en op de zondagen 1, 15 en 22 december rijden de treinen, door onderhoud aan de sporen, op enkel spoor tussen ofwel Aarschot en Testelt, ofwel Testelt en Diest, ofwel tussen Schulen en Hasselt. De IR c treinen Luik-Tongeren-Hasselt-Diest-Aarschot-Lier-Antwerpen lopen een vijftal minuten vertraging op.

21. Lijn 124 Brussel - Charleroi: Tijdens het weekend van 7-8 december worden de sporen vernieuwd tussen Eigenbrakel en Nijvel. Tussen die stations wordt op enkel spoor gereden en worden de L-treinen geschrapt. De IC I treinen Antwerpen-Centraal - Charleroi-Zuid houden uitzonderlijk halt in Lillois, in beide richtingen. Gevolgen voor de klanten van de L-treinen:

- in de richting Nijvel-Brussel: het vertrek in Nijvel is 15 minuten vroeger, de stop in Lillois 16 minuten vroeger;
- in de richting Brussel-Nijvel: het vertrek in Eigenbrakel gebeurt 15 minuten later, de halte in Lillois 16 minuten later. De IC I treinen rijden met 5 minuten vertraging.
22. Lijn 96 Brussel-Quévy : Tijdens het weekend van 7-8 december rijden de treinen van 8 tot 16 uur op enkel spoor tussen Ghlin en Jurbise door onderhoudswerken aan de sporen. De IR J treinen Quiévrain - Brussel-Nationaal-Luchthaven zullen richting Quiévrain vijf à tien minuten vertraging oplopen tijdens de pare uren. De L-treinen tussen Jurbise en Bergen zullen met vijf à tien minuten vertraging rijden op de onpare uren.

23. Lijn 75A Moeskroen - Doornik: Tijdens het weekend van 7-8 december wordt een overweg gemoderniseerd tussen Moeskroen en Froyennes. Van zaterdaochtend tot zondagmiddag 15h00 lopen de treinen hier kleinen vertragingen op. Op zondag, na 15h00 bedienen de treinen tussen Schaarbeek en Moeskroen de stations Herseaux en Moeskroen met 10 minuten vertraging.

24. Lijn 12 Antwerpen-Centraal - Essen: Tijdens de weekends van 7-8 en 14-15 december wordt gewerkt tussen Antwerpen-Schijnpoort en Antwerpen-Luchtbal. Daardoor zijn er leiden lokale omleidingen die tot kleine vertragingen leiden.

25. Lijn 16 Lier-Aarschot: Door signalisatiewerkzaamheden zullen de treinen op enkel spoor rijden tussen Aarschot en Heist op den Berg tijdens de weekends van 7-8 en 14-15 december. Dit leidt tot een vijftal minuten vertraging voor de L-treinen en de IR C treinen Antwerpen-Hasselt-Luik.

26. Lijn 125 Luik - Namen: Op 7, 8 en 9 december wordt aan de sporen gewerkt in het station van Namen. De treinen kunnen daardoor maar over een spoor rijden tussen Beez en Namen, van zaterdagochtend 05h00 tot maandagmiddag 15h30. Tijdens het weekend veroozaakt dit kleinen vertragingen. Maandagochtend kunnen die echter oplopen. Tijdens de ochtendpiek van maandag kunnen sommige treinen volgens een aangepaste dienstregeling rijden of zelfs worden afgeschaft.
27. Lijn 162 Namen - Luxemburg: Er vinden onderhoudswerkzaamheden plaats tussen Ciney en Marloie tijdens op zaterdag 7 december. De treinen rijden over enkel spoor tussen Haversin en Marloie. De L-treinen Libramont-Ciney rijden niet verder dan het station Jemelle. De IC J-treinen Brussel-Namen-Aarlen-Luxemburg (in beide richtingen) die normaal aansluiting geven met de geschrapte treinen, houden extra halt in Haversin.

28. Lijn 53 Mechelen - Leuven: Op zondag 8 december van 9h50 tot 20h40, zijn er spoorwerkzaamheden tussen Mechelen en Leuven. De treinen moeten lokaal over een spoor. Dit zorgt voor 5 minuten vertraging voor de IR a treinen
Sint-Niklaas/Antwerpen-Mechelen-Leuven.

29. Lijn 124 Brussel - Charleroi: Door spoorwerkzaamheden op 14 en 15 december rijden november de treinen op een spoor tussen Sint-Genesius-Rode en Eigenbrakel. De IC I treinen richting Brussel rijden met 5 minuten vertraging.

30. Lijn 25 Brussel - Antwerpen: Tijdens het weekend van 14-15 december wordt gewerkt tusssen Schaarbeek en Vilvoorde. De treinen worden lokaal omgeleid en lopen 5 minuten vertraging op.
31. Lijn 130 Namen - Charleroi: Tijdens de weekends van 14-15 en 21-22 december wordt gewerkt tussen Ronet en Floreffe. De treinen rijden hier over enkel spoor. De L-treinen en de IC D treinen Herstal-Luik-Namen-Charleroi-Bergen-Doornik-Rijsel rijden met 5 minuten vertraging.

32. Lijn 34 Luik - Hasselt: Door werken in het station Luik-Guillemins, wordt de trein IC D921 (Luik-Guillemins 0h23 - Herstal 0h34) tijdens de nachten van 25-26 en 27-28 november beperkt tot Luik-Guillemins. Een busdienst verzekert de aansluiting naar tussen dit station en Herstal.
33. Lijn 40 Luik - Visé: Nog tot 2 december worden werken uitgevoerd om de rotswanden tussen Cheratte en Visé te verstevigen. Het treinverkeer zal over een enkel spoor verlopen. Beperkte vertragingen.

34. Lijn 37 Luik - Aken: De trein IC 431 (Luik-Guillemins 18h14 - Verviers Centraal 18h34) zal tijdens de week van 9 tot 13 december 5 à 10 minuten vertraging oplopen voor de bestemmingen Aken en verder.

© 2002 NMBS